Chat

Josef Duben
Záznam chatu ze středy 28. března 2012
Lucie: „Dobrý den, co má za příčinu to že se vejce neskutečně vysoko zdražují. Vždyt´ jsou potřeba téměř do všeho a bez nich se prostě neobejdeme. Prodejci slibují že se to po Velikonocích zlepší? Věříte tomu? Děkuji“
Josef Duben: „Příčina je jednoduchá. Od ledna se smí chovat nosnice jen v tzv. obohacených klecích. A naši chovatelé tuto povinnost danou EU legislativou splili, což znamená, že nosnic je méně. Dejme tomu, že v hale na 25 000 slepic je jich nyní o 5 000 méně. A této situace, kdy jsme nyní jen ze 60 % soběstační, využili obchodníci a zdražili. Zdá se, že cena o něco posléze poklesne ... A zapomněl jsem pozdravit tazatele! Pěkné odpoledne! JD“
Háčko: „Dobrý den 4. jen by mě jako konzumenta zajímalo, zda vejce, která budou slepice snášet za dohledu EU budou chuťově jiná? Tedy lepší, když už dražší? Zdravím a přeji samé příjemné diskutující, ostatně vy s vejci nic společného nemáte!“
Josef Duben: „Děkuji za dotaz... Vejce budou z hlediska složení stejná. Ale od trochu spokojenější slepičky by mohlo mít jinou, byť těžko měřitelnou kvalitu. Práce odváděná spokojenými pracovníky ve větší kanceláři je přece také jaksi malinko jiná... Nebo se mýlím? 4D“
Marcela: „Dobrý den, Naší místní prodejci skladují vejce mimo chladnicku. A to i v lete. Je to v pořádku, nebo byste taková vejce nekupoval?“
Josef Duben: „Čerstvá vejce se musejí skaldovat v teplotách 5 - 18 stupňů. Pakliže tomu tak není, uděláte dobře, když toto sdělíte místně příslušné krajské veterinární správě, aby případ... prověřila. JD“
GM: „Jsou zahraniční vejce kvalitnější obecně než domácí?“
Josef Duben: „Všechna vejce uváděná do oběhu musí splnit podmínky zdravotní nezávadnosti. O tom svědčí správné označení... ovál s označením producenta, země, kód příslušný. Kvalita je daná způsobem chovu a krmením, o čemž může být zákazník doiplňkovými sděleními informován. jd“
slavkov: „Takže jednoduše - jak to mají vejce v pohledu SVS?“
Josef Duben: „S vejci to je z pohledu SVS stejné jako s ostatními potravinami živočišného původu... jsou kontrolovaná, kontrolovatelná a.... v poslední době se žádnými zdravotně závadnými nesetkáváme... Ovšem pozor, kdo si koupí vejce, měl by dbát na skladování, doporučenou teplotu... jd“
Vladimír: „Dobrý den, zajímalo by mě jestli jsou vejce z domácího chovu kvalitnější než od slepiček chovaných v halách,které se krmí nějakými moučkami?Jestli mají vyšší procento vitamínu atd. Děkuji V.“
Josef Duben: „Nelze to takto zjednodušit. To, že slepice je chována tzv. doma na dvorku, samozřejme neznamená, že je lépe krmena... A v halách chované slepice dostávají v krmné dávce přesně to, co potřebují. Krmné směsi jsou opravdu sofistikované. jd“
Vladimír: „Dobrý den, zajímalo by mě jestli jsou vejce z domácího chovu kvalitnější než od slepiček chovaných v halách,které se krmí nějakými moučkami?Jestli mají vyšší procento vitamínu atd. Děkuji V.“
Josef Duben: „Ještě lze dodat, že složení vajec opravdu záleží na krmení, zejména je možné doporučit dodat čerstvou píci. Ae i obdobu dostávají slepice chované "průmyslově", ovšem ne tak, že by se jim píce přinesla v nůši. jd“
GM: „Jíte sám vejce?“
Josef Duben: „Jím a rád, již od dětství. Od strejčka, tedy přesněji, muže babiččiny sestry jsem se vejce naučil pít. Takže tak. JD“
GM: „Pomuze vam nejak v SVS tento chat s osobností?“
Josef Duben: „Určitě je dobré, když mohou lidé přímo klást otázky a dočkat se nějaké trochu smyslupné odpovědi. A také to vidím, vidíme, jako jistou propagaci naší činnosti i důvěryhodnosti... A mně osobně? Já z toho mám radost. JD“
Michael P.: „Doby den. Maji ruzne antibiotika a leky ktere se davaji slepicim v hale primo do stravy (aby neonemocneli atd...) vliv na kvalitu vajicek , a samozrejmne i masa? Neni ta slepice chovana "doma", precejen z tohoto pohledu zdraveji krmena?“
Josef Duben: „Antibiotika a léčiva se smí dávat slepicím jen léčebných důvodů, stejně jako i ostatních potravinových zvířat. A léčená nesmějí dodávat potraviny, tj. ani vejce ani mléko (to krávy), ani maso. Je třeba si uvědomit, že chovaná drůbež v halách je pod dozorem, produkce je vyšetřována, tudíž se přesvědčujeme, že vejce a maso splňují podmínky zdravotní nezávadnosti. Domů na dvorek veterinární dozor nechodí. Nerad bych, aby toto vyjádření bylo vůči zájmovým chovatelům kritické, ale záleží na serióznosti a zodpovědnosti. jd“
Lucie.S: „Dobrý den, Nedávno opět říkali, že se vrací zpět k dodavatelům vejce, které nejsou od slepic z obohacených chovů. Celkem by mně zajímalo, jak poznáte, že ty vejce jsou od slepic, žijících ve větších klíckách? Děkuji za odpověď“
Josef Duben: „Poznáme to snadno, neboť Evropská komise zveřejnila a doplňuje seznam chovů, které splnily podmínky. Tak jsme v lednu nepropustili skoro 3 miliony vajec, pocházela například z Polska a Maďarska. Od té doby už na náš trh takovéto zásilky nesměřují... jd“
GM: „Pomohl vstup do EU, situaci ohledně vajec?“
Josef Duben: „Pomohl slepicím, mají o něco lepší podmínky, to znamená větší prostor, hnízko, mohou si brousit drápy. Opravdu jsou na tom trochu lépe. Podmínky welfare, čili pohody pro chovaná zvířata, se stále zlepšují. Od příštího roku na tom budou zase o trochu lépe prasnice v porodnách. jd“
Petr D.: „Dobrý den. Jaký vliv na kvalitu vajec má velikost klece a co v praxi znamená pojem "obohacená klec" ?“
Josef Duben: „Kvalitu vajec, pokud jde o složení velikost klece prakticky neovlivní. Jde zde o to, že slepice mají lepší podmínky. jd“
Jana Doležalová: „dobrý den, jakou trvanlivost mají vajíčka? děkuji Jana“
Josef Duben: „údaj o snášce lze nalézt na obalu. A také je zde uvedena doma použitelnosti... jd“
Háčko: „Ještě by mě 4 jen tak na okraj zajímalo, zda se dá poznat kvalita vajec od slepic chovaných v uzavřených chovech a ve volné přírodě. Je to o tom "proklamovaném oranžovém žloutku"? Má na něj vliv "zelené krmení a je pro konzumenta zdravější? Pěkný zbytek dne. Há“
Josef Duben: „Žlutého atraktivního žloutku se dá dosáhnout i dobrým a správným krmením v uzavřeném chovu. Řekl bych, že se to dnes pozná opravdu těžko. Tuhle jsme koupili vejce, u kterých bych si nebyl jist, zda nejsou od slepic, co běhají po trávníku. Byla to vejce německá, ale obdobná před časem byla od českého chovatele.... Možná by se dalo říci, že ta domácí jsou více znečištěná... Jen připomínám, že vjce se neomývají, aby se nenarušila skořápka a neotevřela se brána všem možným mikroorganismům. Pokud jsou vejce z velkochovu příliš znečištěná, musejí se vyřadit. 4D“
Petra: „Dobrý den, proc se zmenila cena vajicek slepic, ktere se chovaji na podestylce, v halach nebo dokonce bio vejce? Bio vajicka jsem pred casem kupovala v Tescu za 6 kc/vejce, ted je nabizeno za 10kc/vejce. Prijde mi to az trapne, jak se velkoprodejci snazi vyzdimat z jakekoliv situace maximum pro sebe.“
Josef Duben: „Ano,je to problém, ke kterému se asi těžko může vyjádřit Státní veterinární správa. Přístup obchodníků nedávno kritizoval například prezident Agrární komory. jd“
GM: „V čem jsou rezervy či slabiny SVS?“
Josef Duben: „To je otázka, kterou by spíš měl hodnoti někdo zvenku. My zevnitř jsme přesvědčeni, že jsme úžasní... Ale vážněji, vždy se dá práce zlepšovat. Proro například Milan Malena, ústřední ředitel SVS rozhodl o častějších mimořádných kontrolních akcích, které jsou zamřeny vždy na jeden určitý problém a komoditu. Tyto akce jsou opravdu efektivní. jd“
GM: „Co si myslíte o souvislosti mezi problémem s cholesterolem a vejci?“
Josef Duben: „No, o cholesterolu se toho za poslední léta napsalo. Nejdříve byl téměř démonizován, posléze se psalo, že je ho několik druhů a škodlivý jen některý. Takže si soudný člověk asi řekne, že je dobré jíst do polosyta, pestře a s rozumem... jd“
Jana: „Vejce? Co je to, můj syn je na vejce alergický, takže se už asi 15 let v naší kuchyni nevyskytují. Dá se bez nich uvařit i upéci téměř vše, tak proč lidé tak blázní. Ano, já si občes vajíčko dám, když syn není doma, vadí mu totiž i pach připravovaných vajec. Ale bez vajec se dá normálně žít. A slepice chované v halách, nebo klecích jsou hosodářská zvířata a jsou podle toho krmena, se všemi ostatními je to stejné a nejen se zvířaty. Divím se, že někteří moudří, kteří práci v zemědělství nikdy neviděli nechtějí pro klásek pšenice 3x3 cm, aby měla dost prostoru. Omlouvám se, že to není dotaz, ale spíš výlev mé duše. Víc mi určitě vadí kvalita a cena vody, bez té se opravdu žít nedá.“
Josef Duben: „Takovýchto názorů v médiích se neobjeví mnoho, pokud vůbec.. Dnes žijeme v takové době blahobytu a pohodlí, že se súpolečnost snaží jisté pohodlí dopřát i zvířatům. Ovšem, ano, všechno má své meze. Nelze zvířata polidšťovat. Hospodářské zvíře je chováno pro užitek, vejce, maso, mléko, vlnu, med, ale je přece jen dobré mít na paměti, že jde o živé tvory. A zde po tom nedávném odosobněném "průmyslovém" chovu zvířat se navrací k trochu ohleduplnému. Nejde přece o výrobu vjec, ale o snášení vajec. úpodobné to bude s výrobou masa... A kvalita vody? Ano, to může být a zdá se, že opravdu bude problém... A když už takto uvažujeme, bylo by dobré se trochu vzdálit příliš materilistickému pohledu na svět, žaludek, život a zejména o Velikonocích zapřemýšlet o něčem trošku oduševnělejším... jd“
Zdenka: „dobrý den budou stále tak vejce drahá nebo si myslíte že jejich cena klesne na přijatelnější cenu?“
Josef Duben: „Zdá se, že se již objevují vejce levnější. Ale, že by jejich cena klesla na loňskou úroveň, to se nejeví být pravděpodobným... jd“
Hana I.: „Dobrý den, můj otec tvrdí, že když viděl v drůběžárně,čím jsou slepice krmeny,tak by kupované vejce nikdy nesnědl.Proto si slepice chová sám,krmí je kukuřici,zeleným apod. Má to čím jsou slepice krmeny (hlavně růstové hormony, antibiotika apod), vliv na kvalitu masa a vajec?“
Josef Duben: „Něco je vidět a něco vědět... Krmná směs jistě v člověku nevyvolá chuť. Však také není určena jemu, ale slepici. Jistě tatínek své slepice krmí dobře.... Ale... slepice žádné hormony ani antibiotika nedostávají. Tedy hormony vůbec!!! Drůbež, tedy kuřata na výkrm, brojleři, rostou tak rychle díky dokonale vymyšlené (optimalizované) krmné dávce. A antibiotika, ta se smí jen z léčebných důvodů. Před porážkou musí být v tzv. ochranné lhůtě vysadit. jd“
alena: „Byla jsem u vyvážky slepic. Chci se zeptat,zda tento stres, které jistě slepice prožívají-jak se s nimi zachází-neovlivňuje kvalitu vajec a masa-hodně se nyní o stresu u zvířat mluví.“
Josef Duben: „Máte-li na mysli vyvážení tzv. vynesených slepic, ta ty už mají svůj život za sebou a jsouporaženy a dále zpracovány. Ale nebude na pulty řeznictví. I k takovýmto "uporacovaným" slepicím je třeba se slušně chovat. Pokud by šlo navážku kuřic, tak ty začnou snášet až po určité době, po aklimatizaci, a zde se asi dá těžko hovořit o tom, že by jim chovatel vědomě působil stres. Ale dodám, že když zvíře před porážkou zažívá stres, tak jeho maso opravdu není kvalitní. například při kuchyňském zpracování tzv. nedží vodu. jd“