Chat

Test - čokolády

Ing. Dana Smělá

Záznam chatu ze středy 7. prosince 2011

Edita: „Dobrá den, všeobecně je známo, že kvalitní hořká čokoláda je zdravá. Je tedy kvalitní i ta nejlevnější-třeba značka priva. výrobců s vysokým procentem kakaa? Děkuji“

Ing. Dana Smělá : „Dobrý den, obecně lze říci, že čím vyšší obsah celkové kakaové sušiny, tím kvalitnější. Tento minimální deklarovaný obsah musí dodržet i výrobci tzv. privátních značek. O celkové kvalitě, chuti čokolády rozhodují použité kvalitní suroviny i celý proces výroby. Privátní značky často ušetří na obalovém materiálu.“

josef: „dobry den kolik kj ma 100g cokolady milka“

Ing. Dana Smělá : „Dobrý den, zrovna čokolády MIlka mívají uvedeno na obalu tzv. nutiční označování (což není povinné uvádět), kde je možné se dovědět i kJ, obecně čokolády něco přes 2000 kJ/100g.“

Consuming Impulse: „Zajímají Vás při testování i čokolády na vaření?“

Ing. Dana Smělá : „Dobrý den, samozřejmě. V případě čokolády na vaření se jedná o běžnou (hořkou) čokoládu, musí tedy odpovídat požadovanými jakostními požadavky (celkový obsah kakaové hmoty atd.). Jen pozor na výrobky, které např. na přední straně mají napsáno "na vaření", ale na druhé straně není nikde uvedeno slovo čokoláda ale označení výrobku jako kakaová pochoutka, cukrovinka apod.“

Sudoku: „U čokolád testovaných - je to horší s čokoládou samotnou, nebo přidanými prvky - oříšky, ovoce?“

Ing. Dana Smělá : „Dobrý den, u čokolád se kontroluje samotná čokoláda i jednotlivé příměsi (oříšky, sušené ovoce atd.). U příměsí bývá nedostatkem hlavně menší množství těchto příměsí, než je deklarováno. Obecně zjišťováno více nedostatků u čokolády obecně (min. obsah kakaové složky, přidané rostlinné tuky).“

lucie: „Dobrý den, kolik procent by měla obsahovat pravá čokoláda kakaa? děkuji“

Ing. Dana Smělá : „Dobrý den, (hořká) čokoláda minimálně 35% celkové kakaové sušiny. Dále jsou uvedeny další jakostní parametry, možné dohledat ve vyhl. č. 76/2003 Sb., která je dohledatelná i na stránkách www.szpi.gov.cz.“

míša: „chtěla bych se zeptat kolik bych mohla tý čokolády sníst když mi je 16 let“

Ing. Dana Smělá : „Dobrý den Míšo, nejsem dietolog, každopádně záleží na Vašem výdeji energie, aby se přebytky nemohly nepřiměřeně ukládat do zásob;-) Nicméně autorka knihy o čokoládě, která dělá nákupčí čokolády a ochutnávání čokolád je její profesí, uvádí, že sní denně půl kila zpravidla hořké čokolády, zároveň ovšem denně také hodinu plave.“

Karolína: „Dobrý den. Často se setkáváme s tím, že někdo uvede nesprávný výraz u potravin, hned je to klamání zákazníků atd., jak je tedy možná, že např. asi nejznámější výrobce, Milka, je neustále spojován s názvu čokoláda, v reklamách se neustále objevuje čokoláda, dopřejte dětěm čokoládu a mléko atd., když je to pouze ČOKOLÁDOVÁ POLEVA, jelikož neobsahuje určité % kakaa, aby mohla být označována za čokoládu...? Proč ještě nikdo nezasáhl? Děkuji moc za názor a odpověď.“

Ing. Dana Smělá : „Dobrý den, nevím přesně co má Milka v reklamě. Každopádně deklarace na výrobku musí odpovídat obsahu dle platného právního předpisu (vyhl. č. 76/2003 Sb., uvedena i na našich www.szpi.gov.cz). Pokud tedy uvedeno "čokoláda" musí splňovat parametry na čokoládu, obdobně čokoládová poleva. Jen je nutné odlišit od různých kakaových/mléčných polev/cukrovinek atd. I výrobky Milka jsou pod naším dohledem.“

Bunat: „Zahraniční čokolády nebo domácí vycházejí lepší v testech?“

Ing. Dana Smělá : „Dobrý den, v dnešní době i řadu dříve českých čokoládoven vlastní nadnárodní komplexy, proto těch ryze českých niž moc není. Obecně lze říci, že tyto nadnárodní velké koncerny nemívají problémy s dodržením daných požadavků a správného označení.“

Daniela: „Dobrý den, u čokolády Milka se mi zdá, že za poslední roky klesla kvalita, už ji ani nekupujem, nechutná nám tolik, co dřív. V létě když ji necháme na teple, teče z ní jakýsi tuk již narozdíl od jiných značek, kde tento "tuk" nepozorujeme. Paní inženýrko, jaký máte názor na značku Milka a její současnou produkci? Myslíte, že v Rakousku zakoupené čokolády Milka mají lepší kvalitu? Děkuji za odpověď“

Ing. Dana Smělá : „Dobrý den, u všech kontrolovaných výrobků jsou analyzovány jakostní minimální požadavky, kontrolovat můžeme pouze výrobky, které se prodávají na území ČR. Tyto požadavky jsou dány jako minimální obsahy (kakaová sušina atd.). Výrobci se přizpůsobují chuťovým požadavkům většiny spotřebitelů a zárověň zohledňují i cenu vstupní suroviny (především kakaových bobů). Proto jste zvolila jistě správný přístup, najít si vlastní oblíbenou čokoládu.“

Monika: „Dobrý den, existuje vůbec nějaká cenově i v obchodech dobře dostupná čokoláda, která by byla alespoň z větší části kvalitní? Co s čokoládou, která ještě nemá projítou dobu trvanlivosti a je celá potáhlá šedým povlakem.. je to v pořádku? Vždy raději vyhazuji. S pozdravem Monika“

Ing. Dana Smělá : „Dobrý den, kvalitní čokoládu si určitě můžete vybrat, cena bývá samozřejmě vyšší. Ohledně bílého povlaku, vetšinou se nejedná o plíseň, ale tzv. výkvět, který není zdraví škodlivý, vadí senzoricky a může ovlivnit chuť čokolády. Tento výkvět bývá buď tukový, pokud v průběhu výroby byla čokoláda špatně temperována a tuk vystoupil na povrch, taková čokoláda by neměla opustit továrnu; výkvět cukrový vzniká kontaktem s vlhkem, např. v lednici, krystaly cukru vystoupí na povrch a vytvoří tento povlak. Každopádně výkvěty jsou důvodem reklamace a vrácení čokolády prodejci.“

jana: „dobrý den, je při redukční dietě vhodné jíst hořkou čokoládu se 75% kakaa? která hořká čokoláda vyšla v testu nejlépe?“

Ing. Dana Smělá : „Dobrý den, obecně lze říci, že při redukčních dietách jsou vhodné právě čokolády s vysokým obsahem kakaové sušiny, které obsahují méně cukru a tuku.“

Zdeňka Hrabánková: „Dobrý den, moje oblíbená je Studentská pečeť, jak vychází v testech? Všimla jsme si, že ji tam máte. Děkuji.“

Ing. Dana Smělá : „Dobrý den, i Studentská pečeť prochází naší kontrolou. Nejsou zjišťovány závažná provinění. V minulosti byl problém např. výskyt červů, molů, kterým oříšky chutnají, tito škůdci se ovšem dostaly do čokolády až v průběhu špatného skladování u prodejců.“

Lenka: „Dobrý den, je mi 12let a miluju čokoládu milku (bílou) vážím 55 kilo ale přesto jsem strašně hubená chtěla bych trochu přibrat už mě nebaví od všech poslouchat jak jsem hubená kolik se tak po čokoládě přibere??“

Ing. Dana Smělá : „Dobrý den Lenko, jsi ještě velmi mladá, tvoje tělo se stále vyvíjí a nějakou dobu bude..Čokoláda ale určitě není nejlepší volba pro zvýšení váhy, přibrat se dá, ale hlavně tuk.“

Karolina ..: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli jsou čokoládové náhražky v nějakém množstvé pro tělo škodlivé. A jestli se tyto čokoládové náhražky mohou dávat dětem. Slyšela jsem že tyto náhražky jsou jen mouka, voda a tuk. A dále jaké čokolády jsou podle Vás nejkvalitnější. Děkuji za odpověď“

Ing. Dana Smělá : „Dobrý den, veškeré složky, ať už v čokoládách, tak cukrovinkách musí být uvedeny ve složení. Do čokolád lze přidávat např. dané rostlinné tuky až do 5%, musí pak být uvedeno. Do určitých druhů čokolád, které se ale příliš na našem trhu nevyskytují (chocolate alla tazza atd.) lze přidávat např. i škroby, pak musí být opět uvedeno ve složení. Za nejkvalitnější jsou považovány čokolády s vysokým obsahem celkové kakaové sušiny, ovšem s velmi vysokým (nad 75%) už bývají výrazně hořké. Cukrovinky mohou obsahovat téměř vše, co uvádíte, ovšem všechny složky musí být zdravotně nezávadné! Vaše obavy plynou spíše z dietologických doporučení...“

Tereza: „Dobrý den, chtěla bych trochu přibrat alespoň 2 - 3 kyla a tak jsem se rozhodla pro čokoládu ale stále se nic neděje chci se zeptat jestly to časem zabere nebo ne.Děkuji“

Ing. Dana Smělá : „Dobrý den Terezo, čokoládou určitě může přibrat, ale spíše tuk, než svalovou hmotu. Raději jiné potraviny. Čokoláda patří mezi výrobky, které nemají tvořit základ jídelníčku.“

petr: „kvalitní hořká čokoláda (více jak 75%kakaa) - je u ní záruka, že výrobce nepřekročí určitý podíl tuku? Neboli: je pravidlem čím více %kakaa, tím méně tuku?“

Ing. Dana Smělá : „Dobrý den, u čokolády jsou uvedeny jakostní paramety, jako je min. celková kakaová sušina, tukuprostá kakaová sušina a kakaového másla. Obecně, čím více kakaové hmoty, tím méně tuku platí. Kakaová sušina je tvořena jednak kakaovými boby, které obsahují cca 50 % kakaového másla a přidané kakaové máslo. Na některých druhů čoklád je uvedeno i nutriční označení (není povinnost), tedy obsah tuků, cukrů, bílkovin atd., ze kterého zjistíte skutečný obsah tuku ve výrobku.“

Katerina Klusackova: „Ahoj Dano, zdravim z uprseneho Nemecka. Zrovna se divam na Sama doma a tesi me. ze vidim znamou tvar. Mej se“

Ing. Dana Smělá : „Ahoj Katko, milé pozdravení, díky!! Překvapení, že sleduješ Sama doma i v Německu! měj se krásně a doufám, že bude nějaký sraz!“

František Vyhnálek: „Dobrý den, jsou na trhu nějaké čokolady a čoko cukrovinky bezlepku, pro celilaky? A jaké? Děkuji Vám a krásné svátky a ve zdraví Nový rok 2012“

Ing. Dana Smělá : „Dobrý den, děkuji za přání! Určitě existují, naopak většina čokolád neobsahuje žádné škroby ani složky z pšenice apod. Určitě je nutné přečíst složení.“