Chat

Bc. Iva Dvořáková
Záznam chatu ze čtvrtka 24. února 2011
Ester: „Dobrý den,ráda bych se zeptala,jak se mám přesně stravovat.Měla jsem rok potíže -průjmy(nejspíš po lécích-hormonech)-snesla jsem jen suchou rýži.Nyní se to uklidnilo,ale mám pořád hlad.Příliš nepřibírám z jídla,jen po hormonech a to i přes to,že jsem závislá hodně na sladkém a jím jej každý den 2x.Mám alergii na mléko. Cim bych mohla korigovat chut na sladke a cim si dodat ziviny do tela,když nemohu příliš dráždit střeva? Snazim se také již delší dobu otěhotnět.Predem Vam velmi děkuji. Ester“
Bc. Iva Dvořáková: „Dobrý den, váš problém je poměrně složitý, musíte se zaměřit na tzv. bezezbytkovou dietu, tzn.veškeré ovoce a zeleninu musíte mechanicky zpracovávat - mixovat. Pouze špenátový protlak, hlávkový salát a rajský protlak můžete konzumovat bez zvláštní úpravy. Důležité je jíst pravidelně v malých dávkách, aby jste pomalu zatěžovala trávicí ústrojí. Tělo si postupně zvykne a nebude vám těžko...Sladké se snažte nahradit ovocnými přesnídávkami, ovocným kyselem, banánem. Sladké podporuje kvasný proces ve střevech a podporuje průjmy. Dostatečně pijte "nebublinkovou" vodu. Mléko nahraďte sojovým nápojem a sojovými výrobky...“
Petra: „Dobrý den, vím že je brokolice zdravá a máme ji velice rádi i syn na různé způsoby, ale fazole nám dělá problémy hlavně synovi má po ní bolesti bříška čím můžu fazole nahradit nebo jak je zpracovat aby syn netrpěl. Děkuji“
Bc. Iva Dvořáková: „Fazole namočte den předem, vodu slijte a fazole vařte znovu v čisté vodě s přídavkem saturejky, kmínu nebo majoránky - toto koření usnadňuje stravitelnost fazolí. Můžete je i mixovat na kaši, používejte drobnější druhy..“
Martina S.: „Dobrý den, jaká je nejlepší příprava zmiňované zeleniny, aby se zachovala většina vitamínů a potřebných látek?děkuji Martina S.“
Bc. Iva Dvořáková: „Nejlepší úprava je úprava v páře“
Klára: „Dobrý den,můj manžel mi odmítá cokoliv,v čem je brokolice a já ji zbožňuji,nevíte nějaký zaručený recept,který by mu chutnal.Odmítá jí i ochutnat.Je to masožravec:-)Děkuji Klára“
Bc. Iva Dvořáková: „Chápu, podobný problém jsem řešila se svým synem. Podařilo se mi ho přesvědčit ke konzumaci zapečeného kuřecího masa s brokolicí a rajčaty, zasypané tvrdým sýrem - můžete použít k zapékání sypkou pikantní směs průmyslově vyráběnou (Vitana,Knoor)“
Táňa: „Dobrý den. Mám sedmi měsíčního syna, který již jí brokolici, ale fazolky nikoliv. Od kdy mohu fazolky podat? A jak mám argumentovat mým starší kamarádkám, když mu nedávám nic co není určeno jeho věkové kategorii, a ony saozřejmě říkají, že jejich děti jedli vše již od např. třetího měs.?“
Bc. Iva Dvořáková: „Jste velmi rozumná, protože děti mladší než 6 měsíců by neměly konzumovat větší množství zeleniny, protože velké množství vlákniny zbytečně zatěžuje trávicí trakt malých dětí. Proto i s fazolkami můžete klidně počkat až po prvním roce života.. Potom volte mražené nebo steril.fazolky Bonduel, neobsahují tvrdá vlákna a u dětí jsou oblíbené...“
Eva Bürgerová: „Zelené (žluté) fazolky jsou z nutričního hlediska luštěniny nebo zelenina? Děkuji“
Bc. Iva Dvořáková: „Fazolky jsou zelenina, fazole luštěniny“
Hanka: „Dobrý den, jaký máte názor na brokolici a kojence? Je správné podávat vařenou brokolici již od ukončeného šestého měsíce věku kojence? Není to pro takto malé dítě těžce stravitelné? Děkuji.“
Bc. Iva Dvořáková: „S brokolicí bych začínala až od 7 měsíce v kombinaci s mrkví - úprava v páře a rozmělnit vidličkou.“
Buřt J.: „Dobrý den, je coca cola zdravější nežli džus děkuji za odpověď.“
Bc. Iva Dvořáková: „To opravdu není. Pokud mluvíme o 100% džusu bez přídavku cukru, mluvíme o velmi vhodném nápoji. Coca cola je kofeinový nápoj plný cukru, který je velmi energetický a ze zdravotního hlediska nevhodný..“
Evik: „Krásný den.., mám ráda brokolici v syrovém stavu,(jen tak si jí chrupkám),ale kamarádka mi říkala, že není až tak zdravá a syrová je prý hodně stříkaná různymi prostředky(jedy).Má pravdu, je lepší brokolici převařit a pak konzumovat,? Myslím si , že vařením ztrácí dost vitamínů a užitečných látek..“
Bc. Iva Dvořáková: „Pokud budete znát místo původu vaší brokolice, klidně ji můžete chroupat syrovou, jen omytou (např. zahrádka,farmářské trhy), jinak skutečně doporučuji krátkou tepelnou úpravu v páře, aby nedocházelo ke znehodnocení a vyvaření účinných látek..“
Ladislav: „Dobrý den,brokolici vařím v páře a chtěl bych vědět jak dlouho ji tam vařit?Děkuji“
Bc. Iva Dvořáková: „3-5 minut, aby byla jako těstoviny tzv. na skus“
Karolína: „Dobrý den paní Dvořáková, mám 7 měsíční dcerku. Kdy můžu zavést červené fazole do příkrmů? Zatím ji jen plně kojím. Od 8 měsíce chci pomalu začít s příkrmy. A jak ji nejlépe zpracovat brokolici? Předem moc děkuji za odpověď.“
Bc. Iva Dvořáková: „S červenými fazolemi počkejte až po 1,5 roce, brokolici upravenou v páře společně s mrkvičkou můžete rozmačkanou vidličkou a podávat od 8 měsíce.“
Katka Č.: „Dobry den, jakým způsobem upravovat zeleninu (kromě v páře) při dietě po akutním zánětu slinivky?“
Bc. Iva Dvořáková: „Po akutním zánětu slinivky břišní musíte se zeleninou velmi opatrně. Doporučuji ze začátku pouze vařenou mrkev, dušený špenát (bez cibule, česneku a tuku), rajský protlak, rajská šťáva, krájený hlávkový salát“
Klára: „Dobrý den, kojím dvouměsíčního chlapečka, mám strach z brokolice, z důvodu nadýmání. Je to oprávněné nebo si ji mohu dát?“
Bc. Iva Dvořáková: „Klidně si ji dejte (v přiměřeném množství - 1/3ks)“
Lucie: „Dobrý den, doporučujete zařazovat brokolici pro kojence až od 7 měs. Dají se ale koupit hotové příkrmy - brokolice první lžička, kde uvádějí, že se smí již od 4. měs. Nemám tedy na tyto etikety dbát? Dle čeho se tedy řídit. Děkuji“
Bc. Iva Dvořáková: „Podívejte se do odborné literatury - Výživa dětí do 2 let. Již zmiňovaný průmyslově vyráběný příkrm je mechanicky upraven, pokud dítě nekojíte, můžete mu pár lžiček podat, ale můj názor je, že dítě může být do 6 měsíce pouze plně kojeno (pokud prospívá)“
Zuzka: „Dobrý den, mám doma 6-ti měsíční dceru a už od jejích 5-ti měsíců jí doma vařím a mimo jiné i brokolici (v páře). Ale vůbec jsem netušila, že by jí ještě neměla jíst. Mohla jsem jí tím nějak ublížit? (Nikdy po tom nezvracela, ani neměla jiné viditelné projevy).A jestli tedy v podávání mohu pokračovat. Děkuji“
Bc. Iva Dvořáková: „pokud dobře zeleninu snáší, klidně ji podávejte, ublížit jí nemůžete, dětský trávicí trakt akorát není přizpůsoben na velké dávky vlákniny.“
Filip Dvořák: „Jsou noky se špenátem a kuřecím masem zdravé k obědu..?“
Bc. Iva Dvořáková: „Ahoj, určitě jsou, dej si!“