Chat

Věra Králová
Záznam chatu z úterý 6. března 2007
Hana, Praha: „Prosím o kontakt na Vaši poradnu a webové stránky. Už několik let nemíchám při jednom jídle mléčné výrobky (př.smetanové omáčky aj.)a maso. Mám s tím dobrou zkušenost, zejm. kvůli nadýmání. Co říká věd. výzkum na kombinaci masa a mléč.výrobků?“
Věra Králová: „dobrý den, konzultovat můžete na naši bezplatné infolince 800 175 324. Maso, stejně jako mléko a mléčné výrobky a vejce, je zdrojem tzv. plnohodnotných bílkovin, které musíme organizmu dodávat, protože si je neumí sam vytvořit. Pokud tyto potraviny budou pravidelnou součástí Vašeho jídelníček a ten bude pestrý, už bych nechala na Vás, zda budete např. v jednom jídle kombinovat maso a mléčné výrobky či nikoli.“
Soňa Jelínková: „Dobrý den, jaký máte názor na makrobitickou stravu?“
Věra Králová: „Dobrý den, na každém výživovém směru můžeme najít klady i zápory. Záleží také na tom, koho se strava týká - zda je to člověk zdravý či nemocný a případně jak, zda se jedná o dospělého či dítě. Pro konkrétnější informace bych Vám doporučila konzultaci na naši bezplatné infolince 800 175 324.“
Renata, Brno: „Dobrý den, zdravím. Ráda bych znala Váš názor na roztíratelné tuky rostlinného původu (Flora, Rama, Perla ...) Děkuji za odpověd“
Věra Králová: „Dobrý den, Vámi zmiňované tuky patří mezi velice kvalitní a jejich konzumaci bych doporučila. Při zásadách zdravé výživy by měly kvalitní rostlinné tuky - rostlinné oleje a tuky z nich vyrobené -tvořit dvě třetiny všech přijatých tuků. NAvíc více než 70 % naší populace má zvýšenou hladinu cholesterolu a tito lidé by měli rostlinné tuky jasně preferovat.“
Markéta, Praha: „Dobrý den. Tchýně je kardiačka, tchán hypertonik. Při vaření a smažení nepoužívají oleje, ale ztužené tuky - Omega, Ceres soft. Zajímalo by mě jak dalece škodlivý je zejména ztužený rostlinný tuk. Nedaří se mi je přesvědčit o jejich škodlivosti. Děkuji a přeji hezký den“
Věra Králová: „Dobrý den, ztužené tuky jsou opravdu škodlivé, zejména s ohledem na srdečně-cévní onemocnění. Výhodnější je tedy používat rostlinné oleje a neztužované rostlinné tuky, které jsou vyráběny moderní technologií (tedy ne ztužováním). Mezi tyto kvalitní tuky patří např. Rama, Flora, Hera, Perla, Bertolli. Tyto tuky je ale také důležité správně používat. Pro podrobnější konzultaci prosím zavolejte na naši bezplatnou infolinku 800 175 324 rádi Vám poradíme konkrétněji.“
Lenka M, Praha: „Rostlinné tuky - nesouhlasím, že tuky typu Rama, Flora jsou zdraví prospěšné. Není to jejich přirozená forma, ta je jako rostlinný olej, ten kvalitní je, ale Rama, Flora apod. jsou vyráběny ztužením (hydrogenací) těchto olejů, nehledě na to, že obsahují další chemické látky, které tak přirozené nejsou. Já osobně používám máslo a dítěti bych nic jiného ani nedala. Samozřejmě v malém množství. Zdravé tuky doplňuji používáním rostlinného oleje - slunečnicového, sezamového a konzumací ryb.“
Věra Králová: „Hydrogenované (ztužované) tuky jsou opravdu nevhodné, protože obsahují škodlivé trans mastné kyseliny. Ale tuky Vámi zmiňované jsou vyráběny moderní technologií (intereesterifikací), při které tyto škodlivé trans mastné kyseliny prakticky nevznikají.“
Eva: „Dobrý den, chci se zeptat na pečení moučníků. Je lepší dávat tuk (Heru), máslo (pokud se jím může nahradit) nebo slunečnicový olej? Děkuji za odpověď.“
Věra Králová: „Při použití tuku je vždy nutné vycházet ze samotného receptu. Tam, kde je použito máslo, ale můžete vždy použít Heru, bez toho, aniž by se změnila chuť nebo konzistence moučníku“
Eva Ujková,Luční 385,dolní Bukovsko 37365: „Dobrý den,máme velice rádi kvalitní máslo bez přidaných rostliných tuků,jaký máte na klasické máslo názor ?“
Věra Králová: „Máslo nemusíme zcela zatracovat, pokud prevahu ve Vaši spotřebě tuků tvoří tuky rostlinného původu (do spotřeby živočičných tuků se pak nezapočítávají jen máslo sádlo, ale také tuky v uzeninách, tučných mléčných výrobcích a tučném mase), máte v pořádku hladinu cholesterolu a netrpíte žádným srdečne-cévním onemocněním.“