Chat

host

Olga Ryparová

Test: chemie v potravinách – mléčné výrobky

Záznam chatu ze středy 12. dubna 2023

STOP: „Kdysi jsem četl, že polské mléko bylo tak infikováno bakteriemi, že se hovořilo o biologické bombě či bakteriologické bombě - Je na tom tak v současnosti i české mléko?“

Olga Ryparová: „Určitě není. Takové mléko je nepoživatelné, přestože neznám kauzu z Polska, u nás se o kvalitu mléka bát nemusíme.“

Veru: „Dobry den, co je to vlastne ta laktoza, kdyz se da oddelit z mleka a stejne je “mleko” oznacovane jako “mleko”a je bez laktozy? Dekuji, Veronika“

Olga Ryparová: „To je úžasná otázka! Laktoza je mléčný cukr, kdybych to popsala odborněji, tak je to disacharid složený z glukozy a galaktozy. Ty jsou spojené vazbou. V bezlaktozovém mléku jde o to, že se použije enzym laktáza (stejný který máme i my v těle) a ten v laktoze naštěpí vazbu a vytvoří volnou glukozu a galaktozu. Takže i proto je bezlaktozové mléko sladší. Takže ve zkratce, v bezlaktozovém mléku je cukr dopředu naštěpený a u lidí s intolerancí na laktozu je tak lehce stravitelný. Je to tedy výživově stále stejné mléko.“

Nika: „Dobrý den, od jakého roku mohou malé děti konzumovat krabicové mléko, které koupíme v obchodě? Děkuji.“

Olga Ryparová: „Mléko je často používáno v kombinaci s dětskou stravou. Pokud nemá dítě potíže (např. alergii na mléčnou bilkovinu v kravském mléce), nemusíte se mu bát mléko dávat.“

Denisa: „Dobrý den, mám dotaz zda plísňové sýry (např.Nivu) ne/mohou těhotné? Traduje se že ne, ale když je to ze sýru pasterizovaného, což sýry v obchodech jsou, tak by to vadit přece nemělo. Děkuji.“

Olga Ryparová: „Souhlasím s vaším závěrem. Nevím, proč by to mělo být zakázané. Pokud vám plísňové sýry chutnají, není důvod je nejíst. Jakkákoliv kontaminace nebezpečnými bakteriemi nebo plísněmi je vyloučená. Ušlechtilé plísně jsou zcela bezpečné a neprodukují žádné toxiny.“

Ludmila: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat, když si vyrábíme jogurty doma v jogurtovači- 1 litr mléka a jeden bílý jogurt- musíme předtím to mléko převařovat? Dosud jsme to nedělali, vždycky smícháme mléko a jogurt přímo vytažený z ledničky . A ještě jeden dotaz- jaké mléko a jaký jogurt je nejlepší pro domácí výrobu jogurtů - plnotuč....Holandia...je to jedno ?... Moc děkuji za odpověď“

Olga Ryparová: „Pokud je děláte v jogurtovačí, tak ten obvykle mléko nepředehřeje? Obvykle se doporučuje zahřát na 60 stupnu, ne vařit. Pokud ale máte čerstvě otevřené koupené mléko, nebude to pravděpodobně potřeba, už je pasterizované z mlékárny. Jednotlivé jogurtové kultury u různých výrobců se mohou lišit typem bakterií, takže ve výsledku každá z nich pak chutná jinak. Ohledně kvality jsou prakticky srovatelné. Experimentujte a vybírejte chutí :)“

Zdena: „Krásný den. Špatně snáším laktozu. Ale v receptech na jídla je často mléko. Zbavím se laktozy tak, že mléko převařím, nechám vychladnout a vytvořený škraloup odstraním? Děkuji“

Olga Ryparová: „Dobrý den, děkuji za skělý dotaz! Převařením mléka se ve škraloupu zbavíte některých bílkovin, ale ne mléčného cukru - laktozy. Pokud máte podezření na intoleranci na laktozu, zkuste v obchodě koupit bezlaktozové mléko, dnes už často stojí úplně stejně jako to s laktozou. Případně v lékarně nebo některých drogeriích si můžete koupit tabletky s laktasou - ty si dáte před jídlem a laktasa v nich vám naštěpí laktosu v jídle. Pokud by toto nepomohlo a stále vám po mléce nebude dobře, zkuste vyzkoušet kozí nebo jiná mléka, můžete být citlivá na mléčnou bílkovinu v mléce kravském. At je vám brzy dobře.“

Pavlina: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli by jste mi nemohla přiblížit problemtiku, respektive co je Beta-casomorphinu 7 v mléce a co pro člověka znamená? Děkuji za odpověď“

Olga Ryparová: „Dobrý den, toto si budu muset nastudovat víc, to nyní z televizního studia nedokážu více popsat. Pokud byste nenašla jiný zdroj, napište mi na mé sociální sítě, vystupuji tam v popularizačním projektu Olinium. Děkuji a hezký den“

Eva: „Proč říkáte,že organizmus je schopen vstřebat mléčnou kulturu?Já už 30 let nemůžu používat žádné mléčné výrobky.Trpím po nich neskutečnými průjmy,bolestmi břicha.Po vynechání těchto výrobků a požívání bezlaktozových výrobků je mi dobře.Kde je tedy pravda?“

Olga Ryparová: „Pravda je v tom, že vy patříte mezi těch několik procent populace s intoleranci na laktozu a našel jste jediný způsob, jak se problému zbavit - vynechat tyto výrobky. Hezký den“

Štěpánka: „Dobrý den,byla mi zjištěna na alergologie střední alergie na laktózu,mohu občas jednou za týden mléčné výrobky?Děkuji a hezké dny přeji.“

Olga Ryparová: „Musíte vyzkoušet na sobě, pokud budete mít bolesti břicha, průjem, nebo jiné nepříjemné pocity, budete vědět, že to už podruhé zkoušet nebudete. Můžete tomu předejít a kupovat bezlaktozové výrobky, nebo si koupit tabletky s laktazou a před jídlem si je dát. Ty vám laktozu naštěpí za vás a problémy s trávením tak odpadá. Dají se koupit v lékárně a některýc drogeriích.“

Martin: „Dobrý den, s nesnášenlivostí mléka je to složité, např jeden mudr popisoval asi 4 druhy nesnášenlivosti mléka. Může působit některé mléčná bíkovina u někoho působit jako neurotoxin? Já jsem třeba nemohl mléčné asi dva roky, způsobovali mě bolesti hlavy. Nyní už je zase mohu. Mohlo by to být i mikrobiomem?“

Olga Ryparová: „Tohle je už komplexní záležitost, která je nutná řešit s lékařem. Mléčná bílkovina je alergen a u některých jedinců, pravděpodobně u vás, se skutečně vyskytuje alergie. Nedokážu více napsat, omlouvám se a snad brzy tuto situaci s lékařem vyřešíte.“

Vojtěch Novák: „Přeji hezký den Nakupujeme u farmářů a BIO potraviny ze supermarketů. Jsou BIO potraviny ze supermaketů opravdu BIO ? Nebo nejaký ten konzervant tam je a u ovoce a zeleniny nějaký ten pescitid také je ?..... děkuji za odpověď......“

Olga Ryparová: „Děkuji za skvělý dotaz. BIOpotraviny podléhají velké kontrole a legislativním pokynům. Potraviny z ekologického zemědělství jsou i označené ochrannou značkou. Přesto je důležité vědět, že se samozřejmě i biopotraviny hnojí, a používají se některé schválené pesticidy, fungicidy a insekticidy. Jen jsou omezené typem látky. Seznamy prostředků, které jsou povolené, můžete vyhledat i online.“

Gabriela: „Pri koupi Bio bileho jogurtu je chuť uplne jiná nez u obyčejného, ikdyž jde o stejnou značku.Čim to tedy je, když se u jogurtu nepoužívá chemie. Děkuji za odpověď.“

Olga Ryparová: „Chuť se těžce hodnotí, protože každému z nás bude chutnat jinak. Biomléko může obsahovat jiné chuťové látky než mléko z neekologického zemědělství. To ale platí například i pro mléka z jiných farem a z nich dělaných jogurtů. Děkuji za dotaz, hezký den“

David: „Dobrý den. Údajně je v trvanlivem mlece sposta chemie,aby dlouho vydrzelo a opravdu po otevreni vydrzi déle než čerstvé mleko.Kdyz se pak pokazí,ma divnou konzistenci . Děkuji“

Olga Ryparová: „Není to chemie, je to fyzika, kterou už zavedl známy Pasteur. U trvanlivého mléka totiž dochází k vysokoteplotnímu záhřevu (UHT) a tím zabezpečíte, že neobsahuje žádné zárodky bakterií, které by v mléku mohly vyrůst. Proto je trvanlivé mléko dlouhodobě skladovatelné za běžné teploty. Po otevření samozřejmě může dojít ke kontaminaci z ledničky/kuchyně. Přidanou chemii v nich ale nenajdete. Děkuji za dotaz, hezký den“

Martin: „Bohužel lékaři tyto věci neumí řešit, testy nejsou spolehlivé. To si musím vyzkoušet sám jak mi bylo mnohokrát řečeno. Ale zeptám se. Protože jsem citlivý i na chemické látky tak Které mléčné výrobky mohou obsahovat rezidua z výroby? Např tvaroh? (Některé značky mi nesedí jiné více, u jogurtů bych to pochopil, ale proč tvaroh?)“

Olga Ryparová: „Tady je to velmi těžké říct, je důležité jíst, co vám bude dělat dobře a máte pravdu, testy spolehlivé nejsou. Proto buďte sám sobě vědcem a experimentujte s typem potravin, v mléčných výrobcích nenajdete mnoho řidaných látek, většina pochází z přirozených mléčných bakterií. Doufám, že brzy najdete to, co vám bude dlouhodobě vyhovovat. Hezký den“

Ludmila: „Dobrý den, ještě bych se chtěla zeptat, které jogurty jsou lepší co do množství zdraví prospěšných bakterií- kupované nebo doma vyrobené z 1 jogurtu na 1 litr mléka. Děkuji za odpověď“

Olga Ryparová: „Krásná otázka! Všechny jogurty obsahují podobná množství mléčných bakterií. Každá mlékárna může mít ale odlišné druhy laktobacilů nebo bifidobakterií. Doma budete mít opět svou dlouho používanou kombinaci, která bude obsahovat některé z běžně používaných kultur. Kvalita je zcela srovnatelná, pokud doma zachováte hygienické postupy.“

marie: „Dobrý den .Jsem už starší generace a pamatuji si chuť mléka dřív .Když skyslo přesto se dalo pít , dělat tvaroh . Dnešní krabicové chutná jako by bylo dělané ze sušeného. Když skysne a ochutnáte tak tu odpornou chuť nelze ničím zahnat . Čím to je. Ďekuji za odpověď.“

Olga Ryparová: „I já jsem vyrůstala na vesnici a měli jsme čerstvé mléko od krávy, chuť byla typicky jiná kvůli množství smetany. Smetana = chuť. Nemusíte se bát dnešního mléka, je to dáno hlavně nižším obsahem tuku a tedy i chuťových látek, které se v tuku rozpouští.“