Podzimní celerový salát

Vaření s Darinou Sieglovou
4 porce
Tenhle zdravý a pestrý salát povznese obyčejnou šunku nebo zbylou studenou pečeni na vyšší úroveň.
hrst směsi semínek (slunečnicových, lněných a dýňových)
střik omáčky tamari (viz Něco navíc)
4 lžíce bílého jogurtu
3 lžíce majonézy
2 lžíce dijonské hořčice
3 lžíce nasekané hladkolisté petrželky
1 celer, oloupaný a nakrájený na tenké nudličky nebo nastrouhaný nahrubo
3 mrkve, oloupané a nakrájené na tenké nudličky nebo nastrouhané nahrubo
½ hlávky červeného zelí, nakrouhaného najemno
2 jablka, pokrájená na tenké plátky
mořská sůl
čerstvě mletý pepř
Rozehřejte pánev a vsypte na ni směs semínek. Na středním plameni lehce opražte. Když zezlátnou, zastříkněte je tamari a promíchejte. Vyjměte z pánve a dejte stranou.
Prošlehejte jogurt, majonézu, hořčici a petrželku. Nalijte zálivku na zeleninu a jablka, promíchejte, osolte a opepřete. Posypte semínky a podávejte s křupavým chlebem a třeba s plátky šunky.
Něco navíc
Omáčka tamari vzniká během výrobního procesu pasty miso. Podobá se sójové omáčce, ale na rozdíl od ní je výhradně ze sóji a neobsahuje pšenici, má intenzivnější chuť, je tmavší a slanější, kvalitnější, a tím pádem trochu dražší. Nahradit ji lze tmavou sójovou omáčkou.