20 minut

pro 2 osoby

1 lžíce olivového nebo řepkového oleje
1 malá cibule, nakrájená nadrobno
100 g špaldy, namočené přes noc do studené vody
mořská sůl a čerstvě mletý pepř
cca 800 ml zeleninového vývaru, horkého
hrst medvědího česneku, nakrájená nahrubo (nebo 2 jarní cibulky, nakrájené nadrobno)
50 g másla, nakrájeného
cca 1 lžíce ochuceného oleje s medvědím česnekem (viz Něco navíc)
rozdrobený balkánský sýr nebo feta k podávání (nemusí být)

V rendlíku s těžkým dnem na mírném ohni opékejte na oleji cibuli 2–3 minuty do změknutí. Vsypte scezenou špaldu, osolte, opepřete, pak po naběračkách jako u rizota přilévejte vývar – další vždy, až když se předchozí vstřebá.

Vařte 15–20 minut, až špalda změkne, ale ne na kaši. Přidejte medvědí česnek a také nakrájené máslo, případně dosolte či dopepřete. Výsledný pokrm má být poměrně řídký, podle potřeby ho trochu nařeďte zbylým vývarem. Ihned podávejte, pokapané ochuceným olejem a případně s balkánským sýrem či fetou.

Něco navíc: Ochucený olej s medvědím česnekem připravíte, když rozmixujete hrst medvědího česneku s cca 3 lžícemi panenského olivového oleje. V uzavřené nádobce vydrží pár dnů v chladničce. Hodí se třeba k těstovinám, k dochucení polévky nebo na topinky.

Nemáte-li medvědí česnek, můžete si obdobně připravit chutné špaldoto či rizoto s tmavě zelenými částmi jarních cibulek – ty v celku přidejte asi 5 minut před dovařením pokrmu. Do ochuceného oleje je rozmixujte s 1–2 stroužky česneku. Bílé části můžete použít místo cibule do základu. (V chladničce tmavé části jarní cibulky vydrží přinejmenším do druhého dne, bílé části cca týden.)

Další recepty Celý díl