Saláty

Kuřecí salát v česnekové marinádě se šalvějí

Mistr kuchař Ladislav Samek a jeho recepty

1 větší kuře stáhnuté z kůže
1 oškrábaná mrkev pokrájená nahrubo
1 menší překrojená cibule
2 stroužky česneku
1 pol. lžíce mořské soli
několik kuliček celého černého pepře
marináda:
1 šálek panenského olivového oleje
1/2 šálku čerstvch lístků šalvěje
10 lehce rozmačkaných stroužků česneku
mořská sůl k dochucení a čerstvě mletý černý pepř

Dobře očištěné a omyté kuře vložíme do hrnce s vařící vodou. Přidáme pokrájenou mrkev, cibuli a koření. Zvolna vaříme asi 1,5 - 2 hodiny do měkka. Během vaření sbíráme tvořící se pěnu. Po uvaření necháme kuře zcela vychladnout ve vývaru.

Vychladlé kuře vyjmeme z hrnce, zbavíme kůže, kostí a pokrájíme. Dno nádoby ve které budeme kuřecí salát marinovat vymastíme asi 3 lžícemi oleje, vložíme asi 1/3 kuřecího masa, několik lístků šalvěje, několik stroužků česneku, osolíme a opepříme. Následovně pokropíme několika lžícemi oleje a pokračujeme stejně jako v předchozím případě. Vrstvy musí být minimálně 3. Nakonec zalijeme zbývajícím olejem. Formu zakryjeme potravinovou folií a necháme v lednici 1-3 dny marinovat. Před podáváním necháme asi 1 hodinu v pokojové teplotě temperovat. Podáváme s pokrájeným ledovým salátem nebo směsí hlávkových salátů pokapaných olejem z marinády, okořeněným čerstvě mletým černým pepřem a mořskou solí.

Další recepty