Léčebné jíly

27. 2. 2012Zdraví

PhDr. Hana Khlaif nás zasvětí do tajemství léčebných jílů.

Co jsou to jíly a kde se vlastně nacházejí?

Jíl je vlastně to, co se nachází na zemi, nikoliv uvnitř země. Jedná se svým způsobem o minerální mouku, kterou nenamíchala žádná laboratoř, ale příroda sama. Jíl je tvořen jílovitou hmotou, z jílových minerálů, kaolinitu, montmorillonitu, illitu aj. Jíl je tedy živý přírodní materiál, bohatý na minerály pocházející z rostlin, živočichů, vody, půdy, skal aj.

Výskyt jílů je vázán především na mořskou sedimentaci – většinou v pánvích, kam se drobné částečky dostávaly díky vodnímu toku.

Jaké typy jílů existují?

Jílů je samozřejmě nepřeberné množství, já jsem přivezla ukázat dle mého názoru ty nejznámější a nejléčebnější jíly, a to: zelený, žlutý, bílý a růžový jíl. Tyto jíly pochází z oblasti solných jezer na Sahaře – jak jsem již mluvila v úvodu, že jsou vesměs vázány na mořskou sedimentaci – a to ze zemí severní Afriky. Jedná se o marocké, alžírské a tuniské jíly. Přivezla jsem vám na ukázku kamínek takového jílu v surovém stavu a tady vidíte pak výsledek hotového jílového produktu.

V čem spočívá léčebná síla těchto jílů?

Jak jsem již v úvodu zmínila, je to prakticky minerální mouka. Všechny jíly obsahují obrovské množství minerálních a stopových prvků. Sami dobře víte, když člověku chybí nějaký minerál v těle, vypadá nemocně a nezdravě a způsobuje mu to řadu fyzických potíží. Minerály v jílech mu dokážou tuto harmonii stopových prvků v těle vyrovnat. Z těch nejzákladnějších minerálů bych jmenovala především vápník, hořčík, zinek, železo. Každý z těchto jílů má toto množství jinak procentuálně zastoupeno a má tam například i o nějaký stopový prvek navíc.

Jaké jsou tedy základní rozdíly mezi těmito jíly – zeleným, žlutým, růžovým, bílým?

Asi nejznámější z jílů je jíl zelený. A to pravděpodobně i proto, že má rozsáhlá naleziště u nás v Evropě, například ve Francii, Rakousku. Zelený jíl je mimořádně účinný při léčbě revmatu, artrózy, ekzému, lupénky, je silně detoxikační – hlavně při odstranění těžkých kovů z těla. Jako pleťová maska je výborná na aknózní pleť, a to i v dospělosti.

Žlutý jíl obsahuje navíc mangan železitý a vynikající jsou jeho schopnosti, co se týče zpevnění pokožky a stárnutí pleti, doporučuje se jako zábaly proti celulitidě, stejně jako pleťová maska proti vráskám.

Růžový jíl je známý použitím díky vysokému obsahu železa na křečové žíly – a to všechny typy, vnější, vnitřní i metličkové.

Konečně bílý jíl, doporučuje se i na tu nejcitlivější pleť a díky vysokému obsahu vápníku je doporučován i na osteoporózu.

Jak takové jíly správně používat?

Výhodou těchto jílů je, že jsou již připraveny ihned k použití a není třeba se zabývat správným poměrem míchání sypkého jílu apod. Tyto jíly mají punc tradičního orientálního zpracování pomocí léčivých hydrolátů – květinových vod. Jedná se o přírodní produkty a dají se použít jako pleťové masky, tzn. že si odeberete špachtličkou malé množství této již připravené směsi, nanesete na obličej, krk a dekolt ve velmi tenké vrstvě, necháte cca 10–15 minut působit a omyjete. Pokud by se vám jíl nanášel ztuha, doporučuje se jemně namočit ruce a nanášet ho lehce přes vodu. Po jílových maskách se doporučuje olejové ošetření – když zvolíte žlutý jíl na vrásky – pak růžový olej, pokud použijete zelený jíl na akné, doporučuji levandulový olej, bílý jíl na citlivou pleť – například olej z pomerančového květu Neroli apod. Nelekněte se, pokud lehce vaše pleť zčervená, všechny jíly jsou silně detoxikační, ale v tom právě spočívá ona léčivá schopnost, většinou do 20–25 minut toto zdravé zrůžovění vymizí, pokožka bude sametově hebká a zdravě vypadající. Časté francouzské výzkumy dokazují, že ošetřit povadlou pleť po 40 roku se daří již pouze pomocí minerálních jílů.

Jíly se dají používat i na tělová ošetření – například lokálně při revmatu, či na celé nohy, opět se doporučuje nechat působit jíly cca 20–25 minut, nejlépe v izolační fólii, poté omyjete a vetřete olej.

Po působení žlutého jílu na celulitidu bych doporučila olej fenyklový, zelený jíl na revma – po tom například olej z mořských řas, po použití růžového jílu na křečové žíly geraniový olej apod. Výborné jsou celotělové zábaly jílem, dorovná se tak hladina minerálů a stopových prvků v těle a navíc jsou silně detoxikační.

Mohou se diváci s těmito jíly setkat i ve wellness a spa centrech?

V současné době jsou velice populární Rasul parní lázně. Všichni víme, že Rasul parní lázně pocházejí z orientu, a proto si zaslouží používání právě těchto marockých jílů. Mohu říct, že právě v těchto parních lázních se s těmito jíly již i u nás v ČR často setkáte – například ve Velkých Karlovicích, Luhačovicích, Lednici a nelekněte se malého množství, které tam dostáváme, uvědomte si, že tyto jíly jsou již namíchány ze sypaného jílu, a proto ho stačí skutečně minimální množství k tomu,aby správně pracovaly a léčily.

Mohou si i diváci tyto jíly někde pořídit?

Ano, například na internetu, nebo mohou diváci přijít i osobně si jíly a olejíčky vyzkoušet a tímto bych chtěla diváky srdečně pozvat na veletrh Beauty Expo, který se koná 2. a 3. března nově v Praze–Letňanech. Kromě léčebných jílů se budete moci podívat na řadu zajímavých přednášek.

Alternativa - léčebné jíly - PhDr. Hana Khlaif

Alternativa - léčebné jíly - PhDr. Hana Khlaif