42 minut

30. května 2022

Část: Černý svátek 1988

Obsah dílu

Svět je vidí — Zamlžená skla — Černý svátek 1988

Části dílu

00:56
Svět je vidí
    Rusko útočí na Ukrajinu už přes tři měsíce. Od prvních dnů se mluví o tom, že ruští vojáci na Ukrajině vraždí bezmocné civilisty, znásilňují, kradou a bombardují obytné budovy. To všechno jsou podle mezinárodního práva válečné zločiny. Ukrajinské úřady uvádějí, že jich zaznamenaly už přes deset tisíc. Podle komisařky OSN pro lidská práva už se podařilo shromáždit důkazy ke třem stovkám případů. Na zdokumentování řady z nich měla zásluhu světová média, investigativní práci některých z nich vám ukážeme v následující reportáži. Více Aneta Snopová a Hanuš Hanslík.
    17:13
    Zamlžená skla
      Dnes už víme, že utrácet za armádu je důležité. Neméně důležité ale je, aby obchody probíhaly transparentně a férově. Obrněnce Iveco mají pro armádu velký význam, ale jejich nákup vzbudil pochybnosti a dnes se objevují zase. Česká armáda za obrněnce platila dvakrát tolik co Rakušané. A teď, když je třeba vozidlům vyměnit neprůstřelná pancéřová okna, se starý scénář opakuje. Místo aby se skla pořídila přímo od německého výrobce, zakázku zajistí malá obchodní zprostředkovatelská firma sídlící v pneuservisu. Natáčel Ondřej Stratilík.
      29:30
      Černý svátek 1988
        Reportáž o výročí památného koncertu Depeche Mode v roce 1988 v Praze jsme vám chtěli ukázat už začátkem března. Jenže vypukla válka a múzy umlkly. Teď se k ní vracíme. Kapelu i fanoušky zasáhla zpráva, že minulý týden náhle zemřel její zakládající člen Andrew Fletcher. S pamětníky slavného koncertu natáčel Karel Vrána.
        Přehrát celé video
        Stopáž35 minut
        Další díl
        6. června 2022

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám