38 minut

24. června 2013

Část: Čtyřiadevadesátiletý autor kaskády o povodních i životě

Obsah dílu

Zabití nožem jako sebeobrana — Matka představená vládne sektě tvrdou rukou — Čtyřiadevadesátiletý autor kaskády o povodních i životě

Části dílu

01:09
Zabití nožem jako sebeobrana
    Případy sebeobrany bývají velmi zapeklité. Někdy má soud problém uznat, že člověk jednal v sebeobraně, i když hájil sebe nebo svůj majetek před opakovanými nájezdy zlodějů. V našem případě půjde o opačný extrém. Mladíka z Ázerbajdžánu, který pobodal neozbrojené protivníky, osvobodil s odůvodněním, že se jen bránil. Syn bývalého vrchního prokurátora z Baku měl zkrátka dvojnásobné štěstí: dokázal vyváznout bez jediného šrámu jak z hospodské strkanice, tak i od českého soudu. Natáčela Lucie Sehnalová.
    14:27
    Matka představená vládne sektě tvrdou rukou
      Na samotě v třebíčských lesích se tyčí zvláštní kamenná věž s cimbuřím. Není to historická stavba, ale současné dílo členů sekty kosmických zenbudhistů. Věrouka, že naše pozemské zlo jednou vyléčí dobří mimozemšťané, je dílem ženské guru Ladislavy Kujalové-Jurové. Ti, kteří z jejího područí zavčas odešli, mluví o tom, že vládne tvrdou rukou, která nešetří ani malé děti. Více David Vondráček.
      26:20
      Čtyřiadevadesátiletý autor kaskády o povodních i životě
        Na to, zda se poslední povodeň dala zastavit, nebo ne, měl názor snad každý. Jednoho skutečného odborníka, který by přitom mohl být dostatečně nestranný, se ale nikdo nezeptal. Jmenuje se Pavel Novák a žije v anglickém Newcastlu. Byl to přitom on, kdo v šedesátých letech zkoumal, jakou povodeň přehrady na Vltavě zvládnou. Osud a názory hydraulika, který po okupaci Československa v roce 1968 emigroval do Anglie, stejně jako během druhé světové války, přibližuje reportáž Davida Macháčka.
        Přehrát celé video
        Stopáž36 minut
        Další díl
        1. července 2013

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám