Kamu: Ve Vietnamu jsem ochutnala vše. Včetně kachních embryí, grilovaných střev nebo malých žabiček

KamuKamu ve Vietnamu není jen o vaření, ale o objevování kultury a poznávání místních obyvatel. Jak moc lze kulturu poznat skrze jídlo a co všechno jste díky němu zjistila o Vietnamu?

Vzhledem k tomu, že jsem spíše gastrocestovatelka, než cestovatelka, tak každou kulturu poznávám přes jídlo. To vždy řekne i o samotné osobě mnoho věcí. U Vietnamců to říká jedno – že jsou velice důmyslní detailisti s velikým umem maximálního využití suroviny. Zpracují i to, co my běžně vyhazujeme, a chutná to naprosto skvěle. A nejen to. Jejich smysl pro dochucování je záviděníhodný.

Jaký je typický vietnamský gastronomický rituál? Je něco, co Vás mrzí, že není zvykem u nás?

Miluju jejich způsob stolování – všichni dohromady a v kruhu. Například tradiční hotpot, kdy se doprostřed stolu na plotýnku umístí velký hrnec s vývarem a každý si tam pak z malých talířků kolem přihazuje, co má rád. Maso, zeleninu, cokoliv… Lidi to neskutečně spojuje!

KamuČasto cestujete, Vietnam je pouze jednou z mnoha Vašich destinací. Proč jste se rozhodla natočit Vaši cooking show právě tam, nastal nějaký zlomový bod?

Popravdě mám trochu problém pořad vymezovat jako cooking show. Vietnam a jeho jídlo miluju odmala díky mé vietnamské kamarádce. A jak jsem potom cestovala po světě, ochutnávala jsem ve vietnamských restauracích, věděla jsem, že to musím na vlastní kůži zažít a procestovat. Odjela jsem a zhruba po měsíci se ke mě přidali dva kamarádi s kamerou, natočili jsme materiál a už to bylo.

Jak samotné natáčení ve Vietnamu probíhalo?

Naprosto skvěle, zažili jsme spousty srandy a v podstatě jsme mapovali místa, která jsem už předtím navštívila sama a udělala si vietnamské známosti. Všichni byli nadšeni z natáčení a moc nám v tom pomáhali.

KamuProč jste si vybrali oblast centrálního Vietnamu? Je hodně odlišná od severu nebo jihu – čím Vás učarovala?

Původně jsme chtěli natáčet na severu a v Sapě. Protože se tam ale hnal ošklivý tajfun, koupili jsme pár posledních míst ve vlaku a hrnuli se zpět do centrální oblasti. Hrozně jsem tam chtěla nazpět. Nejen, že jsem tam potkala ty nejlepší lidi, ale hlavně, ochutnala jsem tam to nejzajímavější a nejchutnější jídlo. Ne nadarmo se mu říká gastronomická oáza.

Čím je místní kuchyně tak typická?

Každá kuchyně ve Vietnamu je jiná. Ta centrální dbá na důraz v dochucování a to mě baví. Typická je hlavně servírovanými jídly, kterých je neuvěřitelné množství. Například polévku s nudlemi z tapiokové mouky najdete jen tam.

Vařila jste a učila jste se přímo od místních. Měla jste s nějakým typem přípravy vyloženě problém?

Popravdě vůbec ne. Spoustu věcí jsem již uměla a spíš mě samotnou překvapilo, kolik technik vlastně znám. Vzpomínám ale na rychlé sekání nudlí do polévky mačetou. To mi vyloženě nešlo.

KamuV každém dílu se s diváky vrátíte do Čech a společně s místními Vietnamci se snažíte přenést kousek Vietnamu k nám. Je těžké učit Čechy asijské kuchyni? Jak je to s dostupností ingrediencí, dají se vůbec nahradit?

Nemyslím si, že by to bylo těžké, pokud o to má onen člověk cit nebo zájem se učit. Téměř všechny suroviny se dají sehnat právě v Sapě, kde jsme také natáčeli. Ale dokonce je nakoupíte i v jiných krámcích po Praze. I já jeden takový plánuji otevřít, protože jich je podle mě nedostatek. Větší problém jsou ale čerstvé bylinky. Ty se vážně ničím nahradit nedají.

V poslední době u nás zažíváme boom asijských fast foodů. Myslíte, že je to pouze záležitostí trendu, anebo se lidé začínají víc zajímat o to, co jedí?

Nemyslím, že je to krátkodobý trend, to určitě ne. Jejich jídlo je oproti našemu zdravé a lehce stravitelné. Spousta Čechů si uvědomila, že život není jen o knedlíkách a radostně to tímto jídlem prokládají. Což mi dělá velikou radost!

Často se stává, že nejlepší polévku Pho nenajdeme ve špičkové restauraci, ale u oprýskaného stánku na ulici. Existuje nějaký klíč, jak rozpoznat kvalitu bister?

Určitě až podle ochutnání! Na toto žádný kodex neexistuje.

KamuJak obecně vnímáte vztahy mezi Čechy a Vietnamci u nás? Myslíte, že pořady jako je Kamu ve Vietnamu těmto vztahům napomáhají?

Naprosto normálně. Tím, že hodně cestuji a dlouho jsem žila mimo Českou republiku, mi to nepřijde jako něco výjimečného. Všude ve světě se kultury míchají a já na tom nevidím nic špatného. Předáváme si to, co nemáme, a obohacujeme se vzájemně. V rámci možností ovšem. Já bych jen ráda, aby si diváci z pořadu vzali potřebné informace, kochali se krásnými obrázky a začali vnímat Vietnamce jako své spoluobčany.

Máte za sebou mnoho hodnotných zkušenostní. Nejen cestovatelských, ale i profesních, jako málokdo ve Vašem věku. Co je pro Vás další výzvou?

Rozhodně můj vlastní food truck neboli pojízdné bistro. A k tomu spousta cestování.

Kam byste se tedy ráda vydala dál? Lákají i Vás i jiné kuchyně než je ta asijská?

Určitě mám. Nedávno jsem navštívila Peru, Chile, Kubu a začaly mě celkově zajímat španělsky mluvící země. Jejich jídlo je totiž jízda!