Rozhovory

Zdeněk Suchý

Goran

Ve filmu hrajte převaděče. V jednom z dialogů mluvíte s kolegou Janem Budařem o tom, zdali můžou převaděči i pomáhat…

Jako komu myslíte? Těm, co utíkají? Myslím si, že rozhodně ne. Je to jeden z nejlukrativnějších oborů tohoto hnusného světa, a oni jen využívají neštěstí slabých, což je ta horší varianta. Ta lepší je, že je opravdu dovezou na místo, kam ti lidé chtěli, ale kde si ti chudáci stejně nepomůžou, protože je přivezou někam, kde je začnou vykořisťovat jiný lidi. Myslím, že nemůžou pomáhat.

Máte nějakou osobní zkušenost se zastavárnou?

Ne, nikdy, protože já tyto věci bytostně nesnáším… Mně se ty místa hnusej.
Ale jednou jsem tam musel, protože kamarádovi ukradli telefon a my sledovali chlápka, kterej ho zřejmě ukradl. Oni to mají dokonale zorganizovaný, že se na nic nepřijde, protože zastavárníci v tom jedou s nima a okamžitě ukradenej telefon zamění za jinej ukradenej… Takže doufám, že se nikdy nedostanu do takové situace, že bych tam musel třeba prodat počítač, protože bych neměl na chleba.

Co si myslíte o českém rasismu?

Já mám takovou fyziognomii, že mi už od dětství říkali cikáne. Já jsem si to nikdy neuvědomoval jako rasismus – totiž vůbec jsem netušil, proč by to mělo být hanlivý, když mi říkaj cikáne, když jsem byl dítě. Potom jsem to pochopil s tím, že rasismus tady kolem nás normálně je. Na druhou stranu se tady neustále rozebírá rasismus a mně se zdá, že rasismus má dvě tváře. Já bych nechtěl, aby to u nás došlo tak daleko jako v Americe, kde nemůžete vynadat sousedovi, když se vám vysere na chodník, protože on je náhodou černoch a vy máte najednou problém. Což je takový rasismus naruby. Zažil jsem na vlastní kůži, že nemůžete někomu říct, že vás otravuje a ať jde pryč, protože on na vás hned vytáhne, že jste rasista. Druhá varianta – česká – je ta, kde každý říká „já nejsem rasista“, což je sice pravda, ale pak stačí, aby se do vašeho baráku nastěhoval někdo, kdo je možná cikán nebo někdo, kdo vás začne otravovat a v tu chvíli vám ten člověk začne vadit. Začnete přemýšlet, jestli mu to máte říct nebo ne, což já vždycky říkám. Já bych mu to samozřejmě řekl, i kdyby byl bílej, protože reakce na člověka, který nějak otravuje, je normální, ať má jakoukoli barvu kůže.

Jaký je rozdíl stát za kamerou a před kamerou?

Jaký je rozdíl stát za kamerou a před kamerou?

Výběr herců podle režiséra Jana Hřebejka?

Výběr herců podle režiséra Jana Hřebejka?

Scéna v bordelu

Scéna v bordelu

Co právě děláte?

Co právě děláte?