Pavel Berčík – Producent (Evolution Films)

Jak dlouho se Hodinářův učeň natáčel?

Natáčet se začalo 28. srpna a skončili jsme 25. října 2018. Česká premiéra proběhne v pohádkově krásné Lucerně v polovině srpna a slovenskou premiéru filmu plánujeme spojit s otevřením nebo zavřením jednoho moc pěkného letního kina u Dunaje v září letošního roku.

Co říkáte na obsazení filmu?

Za mě je naprosto skvělé, to nejlepší, jaké jsme si mohli přát! Moc se mi líbí naše dvě vycházející hvězdy Dany Droppová a Michal Balcar – Laura a Urban. Co dělá film ještě zajímavějším, je podle mě protiúkol, kterým je role Jany Plodkové. Ta ve všech filmech doposud hrála krásnou mladou ženu, a teď hraje zlou a úkladnou sudičku. Ona si to dle mého ale nesmírně užívala, a to je dobře. Rozhodně jsem rád, že máme v pohádce Viktora Preisse, se kterým bylo sice dlouhé, ale velmi příjemné vyjednávání. A myslím si, že si nakonec natáčení užíval stejně jako my.

Jak se vám spolupracuje s paní režisérkou?

S Jitkou se spolupracuje skvěle, protože ví přesně, co chce. Má jasnou představu, kterou je ale někdy obtížné vysvětlit všem zúčastněným. Pro takový případ jsem tu ale já a její myšlenky se snažím odprezentovat.

Co se vám na pohádce líbí, jaké má podle vás poselství?

Tahle pohádka není typická v tom ohledu, že by se snažila být za každou cenu vtipná a působit připitoměle. Snažíme se, aby to byla velká, výpravná a klasická pohádka, ve které je humor, ale zároveň i napětí. Jako určitou referenci bych použil pohádku S čerty nejsou žerty, která byla tehdy možná pro děti strašidelná, ale zároveň příjemně vtipná. Samozřejmě netočíme horor, ale napětí prostě do pohádky patří. V každé klasické pohádce najdete boj dobra se zlem. Zlo v naší pohádce jednak ztělesňuje zlá sudička Lichoradka, ale zároveň i chamtivý hodinář. Nakonec je to ale láska a dobrota Urbana a Laury, které zvítězí nad všemi úkladnými osobami, bytostmi a překážkami, jež jsou jim kladeny pod nohy.