Zápisky z cest

Thajsko: Dvě bizarní zajímavosti pobřeží

Když si do vyhledávače zadáte klíčové slovo “Pattaya”, můžete mít dojem, že jste se skrz web přenesli do thajského centra exotických sexuálních radovánek. Ten dojem ale klame. V letovisku na břehu Thajského zálivu sice najdete i erotiku, ale jeho obraz se dnes rychle mění. Z Pattayi (do češtiny se přepisuje i jako Patája) se stává centrum prázdninové zábavy a rodinné dovolené. Tomu odpovídá i široký výběr nejrůznějších netradičních atrakcí.

Že už jste letěli balónem, navštívili travesty show, svezli se na vodním skútru nebo fandili na fotbalovém zápase slonů? Pořád vám ještě zbývá třeba park miniaturních staveb z celého světa nebo bizarní dřevěný Chrám pravdy, kombinující různá asijská náboženství.

Mini Siam

Projděte do rozlehlé zahrady a na první pohled se ocitnete na rušném mezinárodním letišti v Bangkoku. Po ranveji popojíždějí airbusy a boeingy, v letištní hale čekají na odbavení davy cestujících. Něco tu ale nehraje… Na letištní plochu vtrhl obr v uniformě vyzbrojený hadrem. Katastrofický film? Ne – tohle je prostě Mini Siam. Rozlehlý park miniatur se začal rodit v roce 1986. Dnes tu najdete stovky replik thajských i světových staveb zmenšených v měřítku 1:25. Třeba pařížskou Eifellovku.

Hned vedle ní stojí Triumfální oblouk z pařížského náměstí Charlese de Gaulla včetně zmenšenin vojenské přehlídky a zástupu turistů. Originál stavby z roku 1835 měří padesát metrů, ale thajská kopie vám bude sahat jen po temeno hlavy.

Pod nedalekou Eifellovkou byste se museli přece jen trochu sehnout, ale nedaleký moskevský chrám Vasila Blaženého si prohlédnete velmi pohodlně. Originál stavby roku 1560 je vysoký osmačtyřicet metrů, takže vy byste vedle něj museli být třicetimetroví obři. Tady ovšem nejste na moskevském Rudém náměstí, ale na pobřeží Thajského zálivu. Architektura chrámu Vasila Blaženého má připomínat planoucí oheň a symbolizovat spojení Ruska jak s Evropou, tak i s Asií. V případě jeho zmenšeného modelu z Patáji to platí dokonale.

Opodál spatříte bavorský zámek Neuschwanstein, často označovaný za vrchol stavitelského kýče. V roce 1887 vznikl na popud krále Ludvíka II., který byl zbaven svéprávnosti – mimo jiné i pro svou až chorobnou zálibu v romantice. Zámek Neuschwanstein je splácaninou nejrůznějších historizujících stylů, ale tady v Thajsku si toho naštěstí všimne jen málokdo. Zvlášť proto, že tu nestojíte v předhůří Alp, ale v tropickém parku.

Nebo vás láká Angkor, rozlehlý khmérský chrámový komplex v Kambodži? Všimněte si, že po miniaturních stromečcích u jeho modelu poskakují vrabci. U originálu by museli být velcí jako sloni. Za Angkorem byste z Patáji cestovali celý den autobusem a ještě byste museli shánět kambodžské vízum. Tady si ale celý chrám pohodlně obejdete za pět minut.

Hned vedle bruselského Atomia se tyčí newyorská socha svobody. Žena, která u ní zalévá záhony, by mohla pohodlně překročit desítky metrů vysoké chrámy na athénské Akropoli a postavit se tváří v tvář dakotskému památníku na Mount Rushmore. O bizarní a surreálná setkání prostě v parku Mini Siam není nouze. A o hru s fantazií tu jde především.

Chrám pravdy

Z parku Mini Siam se přesuňme o několik kilometrů dál. Přímo na břehu moře stojí další proslulá atrakce Patáji – takzvaný Chrám pravdy, kterému se říká i Wang Boran. Tohle už není žádná zmenšenina v měřítku 1:25, ale skutečný chrám o rozměrech sto krát sto metrů. Na první pohled se nijak neliší od tisíců jiných thajských chrámů, které můžete navštívit po celé zemi. Nebyl ale postaven z cihel ani z kamene. Je celý ze dřeva, a to až do těch nejmenších detailů.

Zvláštní je i to, jak je každé volné místo vyzdobeno dřevořezbami. Všude najdete mytologické tváře, sošky bohů a démonů, postavy Buddhy a dalších zakladatelů nejrůznějších asijských náboženství.

„Chrám pravdy se začal budovat v roce 1981, takže je dnes starý čtyřiatřicet let. Je dostavěn asi z padesáti procent,“ vypráví průvodkyně Natvasa Chinarkatul. Rozlehlopu ústřední svatyni chrámu podpírají mohutné sloupy z opracovaných teakových kmenů. Její klenbu zdobí sochy bódhisattvů, světců mahájánového buddhismu, kteří se prý vracejí na zemi, aby všem bytostem pomáhali dosáhnout osvícení. Spatříte tu i nebeské nymfy, kterým se říka apsary. Najdete je nejen v buddhismu, ale i v hinduismu. Obě tato náboženství v Thajsku splynula v nerozlišitelnou směs.

Chrám pravdy se před více než třiceti lety zrodil v hlavě thajského byznysmena jménem Lek Viriyaphant. Jeho základní obrysy sice připomínají tradiční khmérskou architekturu, ale celek i detaily jsou nerozlišitelnou fůzí nejrůznějších asijských stavebních stylů. Myšlenkově pak chrám odráží prakticky všechny východní věroučné systémy včetně třeba konfucianismu, taoismu nebo šamanismu. Vznešený eklekticismus nebo postmoderní zmatek? Rozhodnutí je na vás.

V nedaleké dílně se rodí jednotlivé dřevěné díly, které pak dělníci v chrámu sestavují jako skládačku. Největší pozornost je tu věnována sochám, které nesou hlavní myšlenku chrámu. Všechna náboženství nesou pravdu, všechna jsou si rovna a všechna směřují ke stejnému cíli. Tihle tesaři ale na složité filozofování nemají čas. Chrám má být totiž dokončen do roku 2025.

Vytvářet nadpozemské vize motorovou pilou může vypadat podivně. Kdyby ale dnes žil Buddha, nevolil by místo kázání někde pod stromem raději televizní přenos? „K cíli tě stejně dobře dovedou i zkratky,“ říká jedna dávná východní moudrost. Podle průvodkyně do Chrámu pravdy lidé chodí hledat klid, vyrovnanost a rozjímání. Můžete sem ale přijít i s banální turistickou zvědavostí a přízemní touhou pořídit zajímavé fotky. Thajsko je velmi tolerantní země a zlobit se na vás nikdo nebude.

Chrám pravdy má jediného vážného nepřítele: oheň. Pokud ale jednou opravdu shoří, vlastně se jen naplní dávná buddhistická poučka, podle které na tomto světě není nic trvalého a neměnného a všechny věci i živé bytosti v sobě už od svého vzniku nebo zrození nesou semena zániku a zmaru. Snad pak zůstane aspoň laminátový model.

Patája

Patája

Začneme v Thajsku, čeká nás Patája. Najdete zde neuvěřitelné množství nejrůznějších atrakcí. Třeba se můžete proletět balónem, navštívit travesti show, anebo jít fandit na fotbalový zápas slonů. V následující reportáži nic z toho neuvidíte, Ivan Brezina se totiž rozhodl, že navštíví park miniaturních staveb z celého světa, a tam vás teď vezme ve své reportáži.