Východ Grónska

23. 5. 2021

Cesta na východní pobřeží Grónska. V naší reportáži uvidíme, jak může cestovatelské plány ovlivnit počasí. I jak v tvrdých podmínkách žijí místní obyvatelé.

videoVýchod Grónska
...
video video

Východ Grónska

Mapa

Přejít na obsah dílu


Největší ostrov světa

7. 2. 2016

Ochutnali byste tuleně? Jestli ano, neexistuje lepší místo, kde to zkusit, než v eskymácké kuchyni. Grónsko je ale mnohem víc. V první reportáži nás čeká krásná příroda a člověk, který ji důvěrně zná. O své zážitky se s námi podělí zkušený český polárník.

videoNejvětší ostrov světa
...
video video

Největší ostrov světa

Mapa

Přejít na obsah dílu


Tradice

6. 1. 2013

Míříme do Grónska. Tento největší ostrov na světě leží na rozhraní Severního ledového oceánu a Atlantiku. Geograficky je sice součástí Severní Ameriky, ale historicky je spojený s Evropou. Je to autonomní část Dánska. My s Objektivem nahlédneme do života tamních obyvatel. Celkem na ostrově žije necelých 60 tisíc lidí, kteří ctí staré tradice. K těm úplně nejstarším patří jak jinak než lov a zpracování kůží tuleňů, nebo sobů. Neodmyslitelnou součástí života v Grónsku jsou také kajaky, které si našly své příznivce i mezi mladými, a to i přes velkou konkurenci motorových člunů.

videoTradice
...
video video

Tradice

Mapa

Přejít na obsah dílu


Thule

23. 12. 2012

Míříme ke břehům Grónska. A pozor, čeká nás mimořádná výprava – nalodíme se na loď se slavným jménem Fram. Není to sice ona legendární dřevěná plachetnice, držitelka pozoruhodných rekordů, ale se svou předchůdkyní si určitě v mnohém nezadá. Když ještě přidám, že naším průvodcem na cestě bude Tomáš Sniegoň, novinář a historik žijící ve Švédsku, máme tu o důvod víc, vydat se s chutí na cestu.

videoThule
...
video video

Thule

Mapa

Přejít na obsah dílu


Grónsko

22. 5. 2011

A míříme na vrchol severské výpravy rodiny Márových. Naším cílem nemůže být vlastně nic jiného, než návštěva největšího ostrova světa – ostrova s poněkud paradoxním názvem „zelený“, pokud tedy bereme v potaz, že jeho velkou část většinu roku pokrývá sníh a led. Ano, tušíte správně, víte, že je tu řeč o Grónsku. Právě tady si naši cestovatelé užili riskantní procházku po obrovské kře v ledovém jezeře, pozorovali velryby nebo telení ledovců. Pokud nevíte, oč kráčí? Tak se s Jirkou Márou vypravte rovnou za polární kruh.

videoGrónsko
...
video video

Grónsko

Mapa

Přejít na obsah dílu


Extrémní lyžařský závod

29. 8. 2010

Přemožitel kanálu La Manche, dobyvatel severního pólu, triatlonista a samozřejmě sportovní reportér ČT Stanislav Bartůšek. Muž, kterého není potřeba dlouze představovat, a to ani divákům Objektivu. Jednu věc o něm prozradím – tedy žádné překvapení. Je skromný; což je vlastnost, která zdobí řadu opravdu výkonných lidí. Když nám po nějakém čase nabízel další reportáž, tentokrát z extrémního lyžařského závodu z Grónska, udělal to způsobem, který jeho zájem o vysílání opravdu jen zdvořile naznačoval. My jsme po jeho materiálu samozřejmě vystartovali, protože to, co nabízí Stanislav Bartůšek, může nabídnout opravdu jen málokdo.

videoGrónsko: extrémní lyžařský závod
...
video video

Grónsko: extrémní lyžařský závod

Mapa

Přejít na obsah dílu


Nuuk

20. 6. 2010

Objektiv se znovu vrací do Grónska. Reportéra a sportovce Standu Bartůška střídá s jeho extrémní závodem na lyžích střídá expert na Skandinávii a nejzazší severní končiny – Tomáš Sniegoň. My se s ním podíváme do jedné z nejmenších metropolí na světě, do Nuuku, a připomeneme si první výročí, kdy ostrov získal faktickou samostatnost.

videoGrónsko: Nuuk
...
video video

Grónsko: Nuuk

Mapa

Přejít na obsah dílu


Polární závod

13. 6. 2010

A teď se pojedeme trochu zchladit. Až za polární kruh. Míříme do Grónska a čeká nás neuvěřitelný sportovní výkon moderátora Stanislava Bartůška. Zúčastnil se závodu doslova v ledové divočině. Na lyžích uběhl celkem 160 kilometrů při teplotě až mínus 23 stupňů. Pokud vám to připadá neuvěřitelné stejně jako mně, tak se podívejte, jak Standa zvládal tyhle neuvěřitelně drsné podmínky. Vedl si báječně, závod statečně dokončil, ale nejsem si tak úplně jistá, jestli za rok poběží znovu. Ale to už vám řekne sám.

videoGrónsko: polární závod
...
video video

Grónsko: polární závod

Mapa

Přejít na obsah dílu


Ilulissat

23. 5. 2010

Nejskloňovanějším ostrovem ne severu Atlantiku je dnes rozhodně Island – opusťme ale soptící vulkány a věnujme se mnohem většímu a taky mnohem studenějšímu bratru Islandu – Grónsku. Komu by se zdálo letošní jaro příliš studené, pak tu máme malé srovnání s přístavním městem Ilulissat, které leží celých dvě stě kilometrů na sever od polárního kruhu. Přestože má něco málo přes čtyři tisíce obyvatel, dalo světu několik významných rodáků; mezi jinými Knuta Ramsussena, objevitele a polárníka. Nikdo jiný nás nemůže s jeho příběhem a koneckonců i s příběhem Ilulissatu seznámit lépe než Tomáš Sniegoň, skandinávský spolupracovník České televize, osobně.

videoGrónsko: Ilulissat
...
video video

Grónsko: Ilulissat

Mapa

Přejít na obsah dílu