Ašantové

26. 9. 2010

Ašantové patří mezi nejstarší obyvatele Ghany a jejich šamani jsou považováni za jedny z nejlepších v celé západní Africe. Teď ale mají Ašantové ohromné starosti. Nemohou totiž ani za nic najít nástupce svého posledního Velkého šamana, který před třemi lety zemřel. Je to podle nich i důvod, proč na zemi padla hospodářská krize, nebo proč ubývá turistů. Objektiv vás zavede do vesnice Besese, kde šaman žil, uvidíte nejen jeho dům, ale zjistíte i to, co rád dělal, jak trávil čas a co ho vlastně stále činí tak nenahraditelným.

videoGhana: Ašantové
...
video video

Ghana: Ašantové

Mapa

Přejít na obsah dílu


Elmína

7. 6. 2009

Když v 15. století hledali Portugalci cestu do daleké Indie, přistáli tak trochu omylem u břehů dnešní Ghany. A právě tam se teď vydáme i my. Už tehdy bylo mořeplavcům jasné, že objevili neuvěřitelně bohatou oblast. Malou osadu na pobřeží nazvali romanticky Elmína. Na mapě se poprvé objevila v roce 1471. A jak to v Elmíně vypadá dnes? Je považováná za jedno z nejkrásnějších míst celé západní Afriky. Najdete tu ale i místa, která připomínají temnou historii obchodů s otroky.

videoGhana: Elmína
...
video video

Ghana: Elmína

Mapa

Přejít na obsah dílu


Larabang

8. 3. 2009

Z Austrálie míříme do Afriky, konkrétně do Ghany. Obyvatelé malé vesnice Larabang doufají, že jim tamní slavná mešita pomůže k pitné vodě. Říkáte si, že to zní trochu divně. Ne až tak docela. Mešita v Larabanze je totiž zapsaná na seznamu UNESCO, a tím pádem by mohla do Ghany přilákat větší množství turistů. Získané peníze by pak mohly pomoci při budování vodních vrtů. Zatím ale místním plán moc nevychází, Ghana stále není turisticky zajímavá země. Je to ale škoda, protože jak uvidíte v následující reportáži, tak toho může hodně nabídnout.

videoGhana: Larabang
...
video video

Ghana: Larabang

Mapa

Přejít na obsah dílu


Škola

22. 6. 2008

Budoucnost Afriky je v kvalitním vzdělání nejmladších generací. I na černém kontinentu proto vzniká stále více soukromých škol. A na některých místech mají opravdu kuriózní podobu. Zveme vás na návštěvu jedné takové školy nedaleko Accry – hlavního města Ghany. A jak sami uvidíte, jedná se o výběrovou školu a podmínky tam mají studenti i učitelé dost tvrdé.

videoGhana – škola
...
video video

Ghana – škola

Přejít na obsah dílu


Ryzí Afrika

27. 4. 2008

Jako první v tomto vydání Objektivu navštívíme Afriku – konkrétně Ghanu. Je to země antilop, buvolů, slonů a lvů. Svět šamanů, rytmického dunění bubnů anebo hliněných chatrčí. Zkrátka Afrika ve své ryzí podobě. Turisticky je to naprosto nedotčený stát. Většina obyvatel je tam zcela závislá na zemědělství. A jak za malou chvíli uvidíte, Česká republika tam není úplně neznámým pojmem, ba naopak.

videoGhana
...
video video

Ghana

Přejít na obsah dílu