31 minut

16. prosince 2012

Část: Abúsir

Obsah dílu

Tanzánie: Nosorožci — Norsko: Svetry — Egypt: Abúsir

Části dílu

00:58
Nosorožci
    A teď už míříme do Tanzánie za nosorožci. Možná se pamatujete na reportáž, kterou jsme vysílali před třemi lety, když se tři mláďata nosorožců dvourohých ze ZOO ve Dvoře Králové vracela zpět do Afriky. Tehdy jsme vám také slibovali, že jejich osudy budeme i nadále sledovat. V Tanzánii v národním parku Mkomazi pro nosorožce připravili výborné podmínky a za pár měsíců byste je nerozeznali od těch divokých. A nejen to! Velice brzy si samička Deborah připravila překvapení. A právě to byl důvod, proč se Objektiv za nosorožci letos vypravil znovu.
    11:48
    Svetry
      Když se řekne norský vzor, nikdo neváhá a každému se vybaví tradiční vločka a nebo osmilistá růže. A norský svetr? Ten patří k vůbec nejtypičtějším produktům této severské země. Vyrábí se v malé vesničce Dále už od roku 1879. Dodnes tu zpracovávají nejen drsnou norskou, ale také jemnější australskou a novozélandskou vlnu. Jak se spřádá, jak dlouho celý proces výroby svetru trvá a třeba také to, jak se vlna chrání před vlhkostí. To teď prozradí Alena Zárybnická.
      18:45
      Soutěž
        19:26
        Abúsir
          Abusír by byla jen malá, obyčejná egyptská vesnice… Této nezajímavé charakteristiky ji zbavili egyptologové, kteří východně od ní už několik desetiletí odhalují rozsáhlé pohřebiště. Češi, kteří tam patří mezi ty nejzdatnější, zakončili tuto sezónu senzačním objevem hrobu princezny Šeret Nepti z 5. dynastie. Výzkum místa, kam její ostatky dva a půl tisíce let před naším letopočtem uložili, přitom ještě zdaleka neskončil. Pro Objektiv v Egyptě natáčel Martin Rusek.
          Přehrát celé video
          Stopáž30 minut
          Další díl
          23. prosince 2012

          Objektiv na sociálních sítích

          Napište nám