31 minut

9. prosince 2012

Část: Petten

Obsah dílu

Nizozemsko: Petten — Bulharsko: Salesiáni — Kamerun: Nigerijské gorily — Austrálie: Západní Austrálie V

Části dílu

01:05
Petten
    V Evropě i po 70 letech stále ožívají příběhy československých válečných letců. Některým osádkám se z úcty k jejich hrdinství i po desetiletích odhalují pomníky; jeden nový stojí v Pettenu na břehu Severního moře, vybudovali ho čeští letci. Připomíná příběh osádky Aloise Šišky, který patří k světovým unikátům a posloužil i filmařům. Nový pomník je v německém Andervene, osádka bombardovací perutě má monument i v nizozemském Niedorpu.
    06:00
    Salesiáni
      Bulharsko bývalo před rokem 89 pro Čechy a Slováky tradičním prázdninovým rájem. Po revoluci se toho hodně změnilo. Objevily se jiné možnosti a jiná místa. Na Bulharsko jsme trochu pozapomněli. Teď přichází tahle země zase do módy. Turisty a výletníky ovšem dávno předběhli mniši. Čeští salesiánští misionáři začali Bulharsko znovu objevovat mnohem dříve než výletníci.
      13:26
      Nigerijské gorily
        Teď se vypravíme za nejvzácnější gorilou na planetě. Posledních 250 jedinců snad žije na pomezí Nigérie a Kamerunu. Říkáme snad, protože gorilu nigerijskou se dosud podařilo zachytit jen na hrstce záběrů. Skupina českých přírodovědců se snaží zmapovat výskyt těchto úžasných primátů na jednom zapomenutém území Kamerunu a napomoci vzniku chráněného území.
        23:33
        Soutěž
          24:09
          Západní Austrálie V
            V Objektivu v posledních měsících postupně objevujeme poměrně málo navštěvované kouty Západní Austrálie. Dnes opouštíme pobřeží a velká města a míříme do vnitrozemí do oblastí s všeříkajícími názvy pšeničný a ovčí pás. To samozřejmě znamená, že se do podrobna seznámíme s řemeslem a obživou v pravdě australskou.
            Přehrát celé video
            Stopáž31 minut
            Další díl
            16. prosince 2012

            Objektiv na sociálních sítích

            Napište nám