26 minut

19. června 2011

Část: Jižní Georgie

Obsah dílu

Falklandy — Jižní Georgie — Antarktida:

Části dílu

01:00
Falklandy
    Od Jižní Ameriky nejsou Falklandské ostrovy zase až tak daleko. Ale jak říká náš spolupracovník Tomáš Sniegoň, zdání klame. Mentálně i geograficky jsou prý ostrovy mnohem dál, než by se mohlo zdát při pohledu na mapu. Život tam není úplně jednoduchý. Občas je nouze o čertstvé potraviny, zapomeňte na návštevu kadeřníka. Vyrazit si do kina, nebo do divadla? Nemyslitelné. Komu se tu ale hodně líbí jsou tučnáci. Uvidíte sami. A žije tu i několik tisícovek Albatrosů černobrvých. Takže - není na co čekat. Vzhůru na palubu!
    08:00
    Jižní Georgie
      Od Falklandských ostrovů teď poplujeme směrem na jihovýchod. K ostrovu Jižní Goergie. Poprvé se tu vylodil James Cook, někdy v roce 1775. A byl to právě on, který dal ostrovu jméno Georgia, na počest krále Jiřího III. Později ostrov sloužil jako základna lovců tuleňů a na začátku dvacátého století tu kotvily velrybářské lodě. Dodnes jsou tu u břehů k vidění vraky, které připomínají staré časy, nemilosrdné k těmto největším savcům. Ostrov je pustý, nemá žádné stálé obyvatele. A jak za chvíli uvidíte, není se co divit.
      16:06
      Antarktida
        A blížíme se k cíli naší plavby. Loď Fram doplula k břehům ledového království. K Antarktidě. Trvale obydlené jsou tu pouze vědecké základny. Vy budete mít možnost s Objektivem navštívit čínskou vědeckou základnu, což je opravdu velká vzácnost, jen tak kde kdo se tam nedostane. Jste zvědaví, jak to na takové základně vůbec vypadá? Možná budete překvapeni, možná ne, ale nebudu předbíhat. Největší atrakcí jsou ale v Antarktidě tučnáci, žije jich tu dokonce 18 druhů. Kolik jich tam ale žije celkem? To se nejspíš nikomu nepodaří zjistit.
        24:25
        Soutěž
          Přehrát celé video
          Stopáž26 minut
          Další díl
          26. června 2011

          Objektiv na sociálních sítích

          Napište nám