26 minut

28. listopadu 2010

Část: Indonésie, Bali: řemesla, stříbro

Obsah dílu

USA: Fairbanks, Aljaška — Indonésie, Bali: řemesla, stříbro — Filipiny: Imelda Marcos — Indie: přes Himaláje

Části dílu

01:05
USA: Fairbanks, Aljaška
    Nejsevernější a zároveň největší americký stát – to je Aljaška. Američané jí v roce 1867 koupili od Ruska za něco málo přes sedm milionů dolarů. A byl to rozhodně dobrý obchod. Spojeným státům se tak otevřela cesta k obrovskému bohatství, které tento kus země ukrýval. Naplno propukla zlatá horečka. Desítky tisíc zlatokopů mířily na Aljašku s vidinou rychlého zisku, pravda, ne všem se sice poštěstilo, ale takový už byl život zlatokopů. Svá obydlí si budovali hlavně na březích zlatonosné řeky Yukon, a jak jejich život tehdy vypadal? I to se dozvíte, ale nejen to, spoustu současných turistů tam totiž láká něco úplně jiného.
    06:29
    Indonésie, Bali: řemesla, stříbro
      Z Aljašky teď míříme na ostrov Bali. Ukážeme vám, jak indonésané staví a hlavně zdobí své hinduistické chrámy, anebo jak vyrábí stříbrné šperky. A je to skutečná podívaná. Z velké části totiž třeba taková výroba ozdobných ornamentů probíhá ručně. A vytvořit složitější ornament může trvat jednomu člověku i několik dlouhých hodin. Výsledek ale rozhodně stojí za to, jak za malou chvíli sami uvidíte. A nahlédneme i do tamní tradiční továrny na stříbrné šperky. I když na to, jak šperky vypadají hotové se budete muset zajet podívat sami.
      11:27
      Filipiny: Imelda Marcos
        Víte kde byste našli největší botu na světě? Ve filipínské Marikině. Leží jen kousíček od hlavního města Manily. Největší bota patří rozhodně mezi zdejší turistické šlágry. Není se co divit dostala se dokonce i do Guinessovy knihy rekordů. Marikině se přezdívá „filipínské hlavní město obuvi“. Najdete tu dokonce i muzeum bot. A ne ledajakých. Ve sbírce mají boty nejrůznějších slavných politických osobností a její velkou část tvoří boty bývalé první dámy Imeldy Marcos.
        17:22
        Soutěž
          A je tu soutěž, zůstáváme na Filipínách, v Marikině. Imelda Marcosová o které už tu byla řeč, prý vlastnila úplně nejvíce párů bot. Tipněte si, kolik to přibližně bylo párů:
          A) 3 a půl tisíce
          B) 4 a půl tisíce
          C) 5 a půl tisíce
          17:57
          Indie: přes Himaláje
            Více než 600 km dlouhý let po úpatí Himalájí, 7 pilotů, dvě auta a doprovodný tým. To je expedice Across Himalaya. A pozor, řeč tu není o letadlech, ale o paraglidech. Létání v tak náročném prostředí rozhodně není jen tak. Chce to prý hlavně pečlivou přípravu, perfektní pilotování a pak už jen dobrý vítr. Zní to jednoduše, ale pořádná dávka odvahy je tu samozřejmostí. Nádherné počasí totiž ještě neznamená, že se let vydaří, je to zkrátka věda. V Objektivu si teď můžete vychutnat jedinečné záběry velehor z ptačí perspektivy. Pohled je to skutečně neuvěřitelně krásný.
            Přehrát celé video
            Stopáž26 minut
            Další díl
            5. prosince 2010

            Objektiv na sociálních sítích

            Napište nám