58 minut

16. února 2016

Část: Jak daleko je k Brexitu?

Obsah dílu

Jak daleko je k Brexitu? — Dopady Brexitu a ohrožení Schengenu — Ukrajina ve slepé uličce — Mozart a Salieri

Části dílu

01:23
Jak daleko je k Brexitu?
    Klíčová otázka pro Velkou Británii i osmadvacítku se blíží k odpovědi – britský premiér Cameron v Bruselu znovu obhajoval své požadavky na reformu unie, bez kterých nad ní zlomí hůl. Lídři osmadvacítky v čele s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem varují, že Británie nehraje jen politickou hru, ale že to s odchodem myslí vážně. Na druhé straně ale podotýkají, že nehodlají ve všem ustupovat a chtějí kompromis, i když ví, že se bude rodit komplikovaně – stejně mluvil dnes v Praze český premiér Sobotka.
    Jak blízko je v tuto chvíli Brexit z pohledu Londýna? Probereme s naším spolupracovníkem ve Velké Británii Ivanem Kytkou.
    09:23
    Dopady Brexitu a ohrožení Schengenu
      Brexit není silné téma jen pro politiky, ale i pro ekonomy a byznysmany. Ti navíc řeší i další akutní hrozbu – v důsledku migrační krize se mluví i o rozpadu schengenského prostoru, a to by podle nové analýzy UniCredit Bank nejhůř odneslo Česko a Slovensko. Důvodem je hlavně otevřenost obou ekonomik a velký podíl obchodu se zahraničím. Pocítili by to hlavně vývozci potravin, speditéři, nebo lidé z pohraničí, kteří pracují v Rakousku či Německu. A dopady by byly výrazné – jen pokles exportu citlivých položek (např. potravin) o pět procent by podle studie škrtnul 0,25 procenta HDP země tedy asi 12 miliard korun ročně.
      Jsou hrozby rozpadu Schengenu reálné, připracují se na ně firmy? A jak to vidí vláda? Téma pro ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou /ČSSD/, předsedu odborů Josefa Středulu a viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Radka Špicara. A dojde i na další vyjednávání tripartity o zvyšování minimální mzdy.
      29:14
      Stalo se
        32:29
        Ukrajina ve slepé uličce
          Politická krize na Ukrajině se prohlubuje – podle prezidenta Porošenka vláda ztratila důvěru parlamentní koalice a měla by se totálně změnit. Nový kabinet by ale měl podle hlavy státu vzniknout na stejném půdorysu – prozápadní většiny v parlamentu. Na nové volby prý země nemá čas. Hlava státu vyzvala k demisi kritizovaného generálního prokurátora Viktora Šokina a taky premiéra Jaceňuka. Šokin už podle ukrajinských médií demisi nabídl. O to, aby skončil i premiér Jaceňuk, se snažili poslanci – 226 hlasů nutných k vyslovení nedůvěry vládě ale zatím dohromady nedali.
          Proč se Ukrajinská politika dostala do slepé uličky? A jak z ní co nejlépe ven? Zeptáme se politologa Jana Šíra z FSV UK a člena sněmovního výboru pro obranu Stanislava Mackovíka /KSČM/, který se právě vrátil z návštěvy Doněcké oblasti, kterou kontrolují povstalci.
          43:27
          Stalo se
            46:19
            Mozart a Salieri
              České muzeum hudby ohlásilo výjimečný objev – našla se přes 200 let ztracená skladba, kterou společně napsali Wolfgang Amadeus Mozart, Antonio Salieri a třetí skladatel známý pod jménem Cornetti. Každý napsal dvě sloky. Notový part byl ve sbírkách běžně přístupný, nikdo ale netušil, že jde právě o pohřešovanou skladbu, o které se vědělo od roku 1785. Potvrdily se tak předchozí závěry muzikologů, podle kterých se oba skladatelé respektovali a dokonce spolupracovali – na rozdíl od podání v divadelní hře Petera Shaffera Amadeus z roku 1979, podle které natočil režisér Miloše Forman o pět let později stejnojmenný film.
              Jaký rozruch způsobil objev mezi hudebníky? Probereme s operním pěvcem a předním Mozartovým interpretem Adamem Plachetkou.
              Přehrát celé video
              Stopáž60 minut
              Další díl
              17. února 2016

              Přehled dílů

               
              Stopáž64 minut

              26. dubna

              26. 4. 2024 na ČT24
              Stopáž64 minut

              25. dubna

              Odcházení ministryně Heleny Langšádlové — Americké dováky zbraní na Ukrajinu — Exministr ovlivňuje klimatickou politiku EU — Premiéra filmu Lesní vrah

              25. 4. 2024 na ČT24
              Stopáž63 minut

              24. dubna

              Spor o jednání o důchodech — Končí RTVS, nahradí ji STVR — 75 let od vzniku Pionýrské organizace

              24. 4. 2024 na ČT24
              Stopáž63 minut

              23. dubna

              Koalice debatuje o jiné úrovni bankovní daně — Otevření památníku v Letech — Historický proces s D. Trumpem — Aprílové počasí v Česku

              23. 4. 2024 na ČT24
              Stopáž64 minut

              22. dubna

              Schůzka na Hradě bez ANO — Dominik Feri pravomocně odsouzen — Další slib Ukrajině o pomoci z USA a NATO — Levitující fotografie Petra Hricka

              22. 4. 2024 na ČT24
              Stopáž64 minut

              19. dubna

              Jak zreformovat důchody — Policejní maraton s radary — Odveta za útok na Izrael — Poslední adresa — Svět umělců a památkářů

              19. 4. 2024 na ČT24
              Stopáž63 minut

              18. dubna

              Co přináší migrační pakt — Počasí — Proč psát knihy? A proč je číst?

              18. 4. 2024 na ČT24
              Stopáž62 minut

              17. dubna

              Protivzdušná obrana Ukrajiny slábne — Hlasování o palestinském státu — Místo manželství pro všechny - partnerství — Problémy Čechů s obezitou

              17. 4. 2024 na ČT24
              Stopáž60 minut

              16. dubna

              Cesta Petra Fialy do Spojených států

              16. 4. 2024 na ČT24
              Stopáž61 minut

              12. dubna

              Spoření na důchod — Občanští demokraté si volí vedení — Z hasiče malířem

              12. 4. 2024 na ČT24

              Události, komentáře na sociálních sítích

              Napište nám