50 minut

26. srpna 2011

Část: Folklór s přízvukem

Obsah dílu

Dobývání Tripolisu — Výbušný výběžek — (Ne)audit — Masakr v Monterrey

Části dílu

00:38
Dobývání Tripolisu
Dobývání Tripolisu
    Další den přestřelek a výbuchů uvnitř libyjského hlavního města Tripolisu. Boje posunuli povstalce blíž kýžené kapitulaci Kaddáfího jednotek, i když v některých částech města ještě odpor jeho přívrženců trvá. Ostrý konflikt se mezitím přenesl i do dalších míst Libye, zejména Kaddáfího bašty Syrty a na hranice s Tuniskem. Do akce se opět zapojují letadla NATO, právě v Syrtě například bombardovala bunkr plukovníkových příznivců. Dostanou v nejbližší době povstalci situaci v hlavním městě plně pod kontrolu? Kdy se vrátí život do běžných kolejí pro ostatní Libyjce? Přímo z Tripolisu se přihlásí zvláštní reportér v Libyi Petr Zavadil. Komentář připojí i Petr Drulák, ředitel Ústavu mezinárodních vztahů.
    13:34
    Výbušný výběžek
    Výbušný výběžek
      Atmosféra v městech Šluknovského výběžku se už několik dní přiostřuje. Demonstrace a neoficiální protestní shromáždění naplánovalo na dnešek hned několik organizací a na severu Čech se sešli příznivci celého politického spektra – od levice po extrémní pravici. Nedělní útok, který vyvolal další kolo hádek o rasisticky motivovaném násilí v regionu, ale ještě zdaleka policie nevyřešila a není ani jasné, jestli měl rasový motiv. Eskalaci problému přitom stále přihlíží šedesátka těžkooděnců, které do oblasti vyslala vláda. Nepřilil kabinet policejními posilami olej do ohně zbytečně? Jednalo se v Rumburku a Novém Boru skutečně o rasové násilí, nebo jen o útoky jedinců bez rasového kontextu? A jsou reakce politiků a zástupců vlády adekvátní? Odpoví starosta Varnsdorfu Martin Louka a Cyril Koky, člen Rady vlády pro záležitosti romské komunity.
      32:51
      (Ne)audit
      (Ne)audit
        Věci veřejné nevedly účetnictví tak, jak měly. Ukázal to audit, který si strana nechala vypracovat. Nepřesnosti měly údajně vzniknout po úspěchu strany ve volbách, právě kvůli nárůstu účetní agendy. Vít Bárta vzal zodpovědnost na sebe, jakékoliv škody údajně uhradí. Žádné nefér praktiky ani praní špinavých peněz ale audit neodhalil – podezření bylo hlavně kolem peněz pro poslance Michala Babáka, které se nejasně objevovaly na jeho účtu. Jakou vypovídací hodnotu mají podobné audity? Mají možné nelegální praktiky stran odhalovat jimi placené firmy? A jaká je praxe v zahraničí? Zeptáme se politologa z Metropolitní univerzity Jana Outlého.
        39:23
        Masakr v Monterrey
        Masakr v Monterrey
          Ohnivé peklo rozpoutaly zločinecké gangy v severomexickém Monterrey. Skupina ozbrojenců rozlila po luxusním kasinu benzín a zapálila ho. Návštěvníky se údajně snažili útočníci vyhnat ven, přesto se desítky lidí udusily vevnitř a další uhořely. Boj zločineckých kartelů v Mexiku tak má na svědomí dalších nejméně 53 životů. Kam až může boj gangů v Mexiku dojít? Měla by proti nim vláda postupovat ještě tvrději? Závěrečným hostem Událostí, komentářů bude publicista zabývající se drogovými mafiemi Juan Braun.
          46:43
          Folklór s přízvukem
          Folklór s přízvukem
            Přehrát celé video
            Události, komentáře - 28. srpna 2011
            Stopáž51 minut
            Další díl
            28. srpna 2011

            Přehled dílů

            4979 dostupných

            Události, komentáře na sociálních sítích

            Napište nám