Potraviny


Občanské novinyZemědělství

Zpátky ke kořenům

8. 11. 2020

Gengel o.p.s. jako nezisková nevládní organizace usiluje o uchování starých, krajových, rodinných a podobných odrůd jako našeho společného kulturního dědictví. Ve spolupráci s dalšími dobrovolnými uchovateli nabízí tyto odrůdy veřejnosti. Cílem je, aby se s nimi veřejnost mohla seznámit, pěstovat je, využívat jejich plodů i je semenařit a uchovávat, a přijmout tak svou odpovědnost za jejich další osud. Společné pěstování odrůd, které vyšlechtili a nám nezištně předaly předchozí generace, dnes pěstovat, pečovat o ně a opět je stejně tak předat pokolením následujícím. » Více


Občanské novinySociální problematika

Dej a bude ti dáno

23. 2. 2020

V Ústí nad Labem už více než rok občanský aktivista Karel Karika každý týden v neděli vaří jídlo pro chudé a lidi bez domova. Po několika měsících se ke Karlovi přidali další dobrovolníci a začali říkat Zdarmáci. » Více


Občanské novinyOdpadyUdržitelná spotřeba

Přijímat a vracet

22. 9. 2019

Zájem o lokální a komunitní potravinovou produkci stejně jako zájem o ekologické zemědělství v současné době stále roste. Cíl je v zásadě vždy stejný – dosáhnout jisté formy kontroly nad kvalitou a původem potravin a současně podpořit lokální ekologické farmy a zemědělce. » Číst více


Nedej se!

Hmyz na talíř

2. 6. 2019

Inspirováni jinými kontinenty považují dnes mnozí evropští odborníci hmyz za stravu budoucnosti a ideální pokrm pro třetí tisíciletí. V době, kdy přibývá lidí i hospodářských zvířat, půda je vyčerpaná umělými hnojivy, je získat nutričně vyváženou potravinu čím dál náročnější na energie, půdu, suroviny a vodu. S dvaceti miliardami krav, což je dvojnásobek počtu z osmdesátých let minulého století, svět dosáhl hranice únosnosti. Vyvstává potřeba jiných zdrojů proteinů. Řešením může být právě hmyz. » Více


Občanské novinyOdpadyUdržitelná spotřeba

Filozofie nulového odpadu

2. 6. 2019

Czech Zero Waste je blog o životě bez odpadu, který vzniká již necelé čtyři roky na klávesnicích třech mladých žen. Jana, Helča a Míša své čtenáře informují, otevírají jim obzory, radí a především postupně dokumentují, jak se z nás stávají lidé, kteří dokážou vytvářet bezodpadový svět. V paralelním vesmíru s názvem zero waste se většina odpadu vůbec nevytvoří, část je recyklována a malá část se rozloží. Autorky blogu své články konzultují s odborníky a chodí do terénu. Překládají také studie z oblasti udržitelného života, které vycházejí v zahraničí a kromě psaní se věnují i přednáškám pro veřejnost. » Více


Občanské novinyUdržitelná spotřebaCo se daří

Vím, od koho mám, co jím

30. 10. 2018

Členové spolku KomPot (název odkazuje na komunitní potraviny) se rozhodli vytvářet nové cesty k soběstačnému zajišťování potravin. V roce 2012 začali hospodařit na ploše 0,5 hektaru. Ekologickým způsobem pěstují okolo 40 druhů zeleniny a drobného ovoce. V roce 2016 zásobovali 25 rodin – podílníků, kteří se skládají na provozní náklady zahrady. » Číst více


Občanské noviny

Zachraň jídlo

30. 9. 2018

Malý tým nadšenců s velkými plány, to je iniciativa ZACHRAŇ JÍDLO, která spatřila světlo světa v roce 2013. Tuhle partu spolužáků fakt, že se až třetina jídla na světě vyhodí, nenechal klidnou a rozhodla se, že bude s tímhle problémem bojovat. » Číst více


Občanské novinyUdržitelná spotřeba

Pěstuj a žij dobře

23. 4. 2017

Boskovický obchůdek svazu zahrádkářů je unikátní a inspirativní místo. Je tu stále plno. Místní pěstitelé dodávají do obchůdku své výpěstky a přebytky. Boskovičtí mají tedy denně levnou a čerstvou zeleninu a ovoce, ořechy či květiny. Je to velmi dobrý způsob, jak přebytky využít tak, aby z nich měli užitek nejenom pěstitelé, ale i celá místní komunita, která funguje skvěle. » Číst více


Občanské novinyUdržitelná spotřeba

Levné banány za krvavou cenu

15. 1. 2017

Ekumenická akademie je nevládní organizací, jež podporuje osvětu a neformální vzdělávání dospělých. Zabývá se celou řadou sociálně – ekologických témat. Velice podstatnou roli v její činnosti zaujímají kampaně, řešící problematiku férového obchodu s exotickými plodinami. Kampaně mají několik rovin. Nejprve se mapují podmínky farmářů v zemích, kde se banány, káva či kakao pěstují. Poté Akademie povědomí o často nelehkém životě pěstitelů a o praktikách nadnárodních firem šíří tady u nás, a to jak mezi veřejností a novináři, tak v prostředí obchodních řetězců. » Více


Občanské novinyUdržitelná spotřeba

Ovocné dědictví

6. 11. 2016

Tradiční odrůdy ovocných stromů z krajiny mizí. Obchodníci o ně nemají zájem. Vyžadují nablýskané, pravidelné tvary ovoce, které musí být bez chybičky. Martin Lípa a jeho kolegové z pracovní skupiny z Českého svazu ochránců přírody se rozhodli, že to takto nenechají a vymysleli projekt OŽIVENÍ STARÝCH ODRŮD. » Číst více


Nedej se!

České včelařství chemické

2. 10. 2016

Včelaři a med sice vypadají jako romantika, ale opak je pravdou. Je to samá brutální chemie, kterou se včely takzvaně „léčí“ proti škůdcům. Včelařům jde o to vytočit co nejvíc medu a udělají pro to cokoli. Reakcí je narůstající hnutí alternativních včelařů, kteří se snaží vyvarovat průmyslových jedů, monopolu Výzkumného ústavu včelařství na tzv. „léčení“ a včely nepřetěžovat. » Číst více


Nedej se plus

Jak to vyřešil trh

15. 5. 2016

V roce 2015 provedla nevládní organizace Ekumenická akademie ojedinělý výzkum. Oslovila více než 260 výrobců potravin, kteří dodávají do všech řetězců působících na českém trhu. I přes klima strachu, které mezi dodavateli panuje, protože jsou na dodávkách do řetězců existenčně závislí, se jim podařilo navázat užší kontakt s 37 dodavateli a byli schopni získat formou hloubkových rozhovorů jejich unikátní výpovědi o neférových obchodních praktikách, kterým musejí čelit. » Číst více


Občanské noviny

Jíme chemii?

14. 2. 2016

Lidi rádi nakupují. Tak třeba potraviny, ty nakupujeme všichni. Ale přemýšlíme nad tím, kde nakupujeme a co vlastně jíme? Dle některých odborníků sníme ročně několik kilogramů chemikálii, které v těle narušují mimo jiné správné fungování imunitního systému. Chemie je všude kolem nás – dýcháme ji, pijeme ji a máme ji i jíst? » Číst více


Občanské novinyUdržitelná spotřeba

Veřejná lednička

31. 1. 2016

Všichni vyhazujeme potraviny. Co kdyby existovala lednička, do které kdokoliv cokoliv může dát a naopak si zase vzít? Nad tím přemýšlely studentky gymnázia z Českých Budějovic a v místní literární kavárně založily VEŘEJNOU LEDNIČKU. Tento školní projekt nás usvědčuje v tom, že i takovéto počiny fungují a mají smysl! Inspirujte se a založte veřejnou ledničku. » Více


Občanské novinyUdržitelná spotřebaZemědělství

Láska k půdě

8. 11. 2015

V dnešním propojeném světě potraviny procestují stovky kilometrů, než si k nám najdou cestu a my pak často neznáme ani jejich původ, nevíme co se s nimi děje. Je vůbec možné na tom něco změnit? Jako vhodná alternativa může sloužit systém Komunitou podporovaného zemědělství. » Více


Nedej se!Udržitelná spotřeba

Jídlo zdarma pro všechny

24. 5. 2015

Parkoviště před supermarkety, fronty nakupujících, přeplněné nákupní vozíky. Běžný víkendový nákup jídla na týden. To všechno nejde sníst! Mnoho kvalitních potravin končí v popelnici. Pokud se nic nezmění, potravinový odpad se do roku 2020 zvýší o 40 procent. » Číst více