Potraviny


Občanské novinyOdpadyUdržitelná spotřeba

Přijímat a vracet

22. 9. 2019

Zájem o lokální a komunitní potravinovou produkci stejně jako zájem o ekologické zemědělství v současné době stále roste. Cíl je v zásadě vždy stejný – dosáhnout jisté formy kontroly nad kvalitou a původem potravin a současně podpořit lokální ekologické farmy a zemědělce. » Číst více


Nedej se!

Hmyz na talíř

2. 6. 2019

Inspirováni jinými kontinenty považují dnes mnozí evropští odborníci hmyz za stravu budoucnosti a ideální pokrm pro třetí tisíciletí. V době, kdy přibývá lidí i hospodářských zvířat, půda je vyčerpaná umělými hnojivy, je získat nutričně vyváženou potravinu čím dál náročnější na energie, půdu, suroviny a vodu. S dvaceti miliardami krav, což je dvojnásobek počtu z osmdesátých let minulého století, svět dosáhl hranice únosnosti. Vyvstává potřeba jiných zdrojů proteinů. Řešením může být právě hmyz. » Více


Občanské novinyOdpadyUdržitelná spotřeba

Filozofie nulového odpadu

2. 6. 2019

Czech Zero Waste je blog o životě bez odpadu, který vzniká již necelé čtyři roky na klávesnicích třech mladých žen. Jana, Helča a Míša své čtenáře informují, otevírají jim obzory, radí a především postupně dokumentují, jak se z nás stávají lidé, kteří dokážou vytvářet bezodpadový svět. V paralelním vesmíru s názvem zero waste se většina odpadu vůbec nevytvoří, část je recyklována a malá část se rozloží. Autorky blogu své články konzultují s odborníky a chodí do terénu. Překládají také studie z oblasti udržitelného života, které vycházejí v zahraničí a kromě psaní se věnují i přednáškám pro veřejnost. » Více


Občanské novinyUdržitelná spotřebaCo se daří

Vím, od koho mám, co jím

30. 10. 2018

Členové spolku KomPot (název odkazuje na komunitní potraviny) se rozhodli vytvářet nové cesty k soběstačnému zajišťování potravin. V roce 2012 začali hospodařit na ploše 0,5 hektaru. Ekologickým způsobem pěstují okolo 40 druhů zeleniny a drobného ovoce. V roce 2016 zásobovali 25 rodin – podílníků, kteří se skládají na provozní náklady zahrady. » Číst více


Občanské noviny

Zachraň jídlo

30. 9. 2018

Malý tým nadšenců s velkými plány, to je iniciativa ZACHRAŇ JÍDLO, která spatřila světlo světa v roce 2013. Tuhle partu spolužáků fakt, že se až třetina jídla na světě vyhodí, nenechal klidnou a rozhodla se, že bude s tímhle problémem bojovat. » Číst více


Občanské novinyUdržitelná spotřeba

Pěstuj a žij dobře

23. 4. 2017

Boskovický obchůdek svazu zahrádkářů je unikátní a inspirativní místo. Je tu stále plno. Místní pěstitelé dodávají do obchůdku své výpěstky a přebytky. Boskovičtí mají tedy denně levnou a čerstvou zeleninu a ovoce, ořechy či květiny. Je to velmi dobrý způsob, jak přebytky využít tak, aby z nich měli užitek nejenom pěstitelé, ale i celá místní komunita, která funguje skvěle. » Číst více


Občanské novinyUdržitelná spotřeba

Levné banány za krvavou cenu

15. 1. 2017

Ekumenická akademie je nevládní organizací, jež podporuje osvětu a neformální vzdělávání dospělých. Zabývá se celou řadou sociálně – ekologických témat. Velice podstatnou roli v její činnosti zaujímají kampaně, řešící problematiku férového obchodu s exotickými plodinami. Kampaně mají několik rovin. Nejprve se mapují podmínky farmářů v zemích, kde se banány, káva či kakao pěstují. Poté Akademie povědomí o často nelehkém životě pěstitelů a o praktikách nadnárodních firem šíří tady u nás, a to jak mezi veřejností a novináři, tak v prostředí obchodních řetězců. » Více


Občanské novinyUdržitelná spotřeba

Ovocné dědictví

6. 11. 2016

Tradiční odrůdy ovocných stromů z krajiny mizí. Obchodníci o ně nemají zájem. Vyžadují nablýskané, pravidelné tvary ovoce, které musí být bez chybičky. Martin Lípa a jeho kolegové z pracovní skupiny z Českého svazu ochránců přírody se rozhodli, že to takto nenechají a vymysleli projekt OŽIVENÍ STARÝCH ODRŮD. » Číst více


Nedej se!

České včelařství chemické

2. 10. 2016

Včelaři a med sice vypadají jako romantika, ale opak je pravdou. Je to samá brutální chemie, kterou se včely takzvaně „léčí“ proti škůdcům. Včelařům jde o to vytočit co nejvíc medu a udělají pro to cokoli. Reakcí je narůstající hnutí alternativních včelařů, kteří se snaží vyvarovat průmyslových jedů, monopolu Výzkumného ústavu včelařství na tzv. „léčení“ a včely nepřetěžovat. » Číst více


Nedej se plus

Jak to vyřešil trh

15. 5. 2016

V roce 2015 provedla nevládní organizace Ekumenická akademie ojedinělý výzkum. Oslovila více než 260 výrobců potravin, kteří dodávají do všech řetězců působících na českém trhu. I přes klima strachu, které mezi dodavateli panuje, protože jsou na dodávkách do řetězců existenčně závislí, se jim podařilo navázat užší kontakt s 37 dodavateli a byli schopni získat formou hloubkových rozhovorů jejich unikátní výpovědi o neférových obchodních praktikách, kterým musejí čelit. » Číst více


Občanské noviny

Jíme chemii?

14. 2. 2016

Lidi rádi nakupují. Tak třeba potraviny, ty nakupujeme všichni. Ale přemýšlíme nad tím, kde nakupujeme a co vlastně jíme? Dle některých odborníků sníme ročně několik kilogramů chemikálii, které v těle narušují mimo jiné správné fungování imunitního systému. Chemie je všude kolem nás – dýcháme ji, pijeme ji a máme ji i jíst? » Číst více


Občanské novinyUdržitelná spotřeba

Veřejná lednička

31. 1. 2016

Všichni vyhazujeme potraviny. Co kdyby existovala lednička, do které kdokoliv cokoliv může dát a naopak si zase vzít? Nad tím přemýšlely studentky gymnázia z Českých Budějovic a v místní literární kavárně založily VEŘEJNOU LEDNIČKU. Tento školní projekt nás usvědčuje v tom, že i takovéto počiny fungují a mají smysl! Inspirujte se a založte veřejnou ledničku. » Více