Tvarohový dort s borůvkami bez mouky

Použijte větší dortovou formu, nejlépe s vyšším okrajem.

4 balíčky měkkého tvarohu (min. 3 % tuku, můžete ale vyzkoušet i variantu, kdy jeden z balíčků nízkotučného tvarohu nahradíte tučným)
6 vajec
175 g pískového cukru
100 g mandlové moučky
4 velké lžíce ovoněného vanilkového cukru anebo 2 balení vanilkového cukru (ovoněný vanilkový cukr si můžeme připravit tak, že vanilkové lusky vložíme přes noc do cukru, anebo, nemáme-li čas, lusk rozřízneme a vyškrábneme do cukru)
1 vanilkový puding v prášku
kůra ze 2 citrónů, šťáva z 1 z nich
500 g čerstvých borůvek

Nejdříve si rozehřejeme troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Vymažeme si máslem dortovou formu s odnímatelným dnem. V mixéru smícháme tvaroh a cukr, přidáme vanilkový cukr, vejce a najemno nastrouhanou citrónovou kůru, mandlovou moučku a vanilkový puding a vše smícháme do hladka.

Nakonec přidáme šťávu z citrónu a ještě jednou vše vyšleháme. Směs vlijeme do připravené formy a navrch posypeme borůvkami. Dáme péct asi na 45–55 minut, dokud nebude i střed dortu propečený.

Dort vyndáme z trouby, necháme lehce vychladnout a usadit, a teprve poté vyjmeme z formy. Můžeme i lehce pocukrovat. Uchovávejte v ledničce, i když chutná skvěle i teplý nebo vlažný.

Borůvkový koláč

Borůvkový koláč

Ohodnoťte tento recept: 

248 hlasů

Bylinka v tomto receptu:

Další recepty Celý díl