Bylinné víno

Můžeme si vybrat podle účinků, jakou bylinku použijeme:

prvosenka posiluje srdce
meduňka, yzop a rozmarýna prospívá při únavě a uklidní pocuchané nervy
– pelyněk estragon, benedikt lékařský a hořec žlutý podporují dobré trávení (hořec žlutý si můžete vypěstovat na zahrádce, ostatní druhy hořce jsou přísně chráněné)
křen pročistí žlučník

Bylinky můžeme nakládat do červeného i bílého vína.

Prvosenkové víno
Prvosenka neboli petrklíč je chráněná bylina, a proto si ji raději vypěstujme na zahrádce, anebo si ji kupme od zahradníka, který nepoužívá chemická hnojiva.

Otrháme okolíky prvosenek a nasypeme je do lahve tak, aby byla plná. Zalijeme bílým ryzlinkovým vínem až po hrdlo. Zazátkujeme a necháme 14 dní macerovat na slunném místě – například na okenním parapetu. Občas protřepeme. Po 14 dnech přecedíme do jiné lahve a opět zazátkujeme.

Skladujeme v lednici. Neotevřená lahev vydrží 3 měsíce, otevřenou spotřebujme do 3 týdnů.
Užívání
ženy – dvakrát denně 50 ml

muži – dvakrát denně 100 ml
Prvosenkové víno

Prvosenkové víno

Ohodnoťte tento recept: 

21 hlasů

Bylinka v tomto receptu:

Další recepty Celý díl