Masarykovo cukroví
Provonět byt a navodit atmosféru Vánoc, to dokáže vánoční cukroví, které se zrovna peče v troubě. Připomeneme si některé tradiční staročeské recepty, například Masarykovo cukroví – je vynikající a jeho příprava je jednoduchá.
180 g vlašských ořechů
300 g hladké mouky
200 g másla
100 g krupicového cukru
1 lžíce kakaa holandského typu
1 žloutek
moučkový cukr na obalení
Ořechy na 2 hodiny namočíme do studené vody, pak je nahrubo nasekáme. Přidáme ostatní suroviny a zpracujeme těsto. Vytvarujeme z něj válečky o průměru cca 3 centimetry a necháme je v lednici nebo v mrazáku ztuhnout. Z válečků krájíme kolečka, klademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme je v předehřáté troubě na 180 °C asi 8 minut. Po vyndání z trouby necháme chvíli vychladnout a následně obalujeme ve vanilkovém moučkovém cukru.