Babiččin dýňový kompot
30–60 minut, odležení 24 hodin, vaření 1 hodina
na 4 sklenice (à 250 ml)
1 kg dýně (hokaido nebo i směs dýní)
3 l vody
1 l bílého vinného octa
300 g šípků podle chuti
1 biopomeranč
Nálev
2 l vody
2 kg krupicového cukru
1 lžíce badyánu
2 svitky skořice
1 lžíce hřebíčku
Dýni oloupeme, vydlabeme semínka a dužinu nakrájíme na stejně velké, zhruba 1,5cm kostičky. Do vody vlijeme ocet a kostky dýně v něm necháme 24 hodin odležet. Měly by zesklovatět a nasát kyselou chuť.
Pokud chceme dýni doplnit šípky, očistíme je, zbavíme stopek, bubáků a jadérek.
Dýni scedíme a necháme ji okapat. Vodu svaříme s cukrem a kořením, až se cukr rozpustí a nálev lehce zhoustne. Koření můžeme vyjmout nebo ponechat.
Do čistých, suchých sklenic skládáme okapanou dýni a případně šípky a zalijeme kořeněným nálevem. Pomeranč omyjeme horkou vodou a nakrájíme i s kůrou na tenké plátky, které přidáme do každé sklenice. Zavíčkujeme a sterilujeme při 85 °C zhruba 45 minut.