Pravý perník

na 4 plechy
doba přípravy: 1 hodina, odležení přes noc, pečení 5 minut

Tradiční perníky dříve nesloužily k jídlu, nýbrž to byly vzácné komodity, které se používaly jako obrazy nebo při svátcích jako svaté obrázky. Po dokonalém vytvrdnutí si s nimi také mohly hrát děti.

500 g medu
500 g černé pšeničné nebo žitné mouky
1 lžička jedlé sody
170 g mletých mandlí
2 lžíce perníkového koření
(mletý anýz, hřebíček, skořice, badyán,
muškátový oříšek, černý pepř a zázvor)
strouhaná kůra z 1 citronu
3 vejce
250 g hladké mouky
mouka na pomoučení

Med ohřejeme až k varu a vsypeme černou mouku a polovinu jedlé sody. Promícháme dohladka a necháme do druhého dne odpočinout.

Troubu předehřejeme na 180–190 °C. Do směsi zapracujeme mleté mandle, koření, citronovou kůru, vejce a zbylou jedlou sodu a postupně přidáváme hladkou mouku. Hněteme, až je těsto hladké a pružné. Jde to ztuha, ale vytrváme. Rozválíme ho na pomoučeném vale na plát silný zhruba 3 mm a vykrajujeme různé tvary, nebo ho vcelku rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme zhruba 5 minut, až bude tmavý, pevný a zároveň ještě na dotek pružný.

Pravý perník

Pravý perník