Ramen je typická japonská polévka, bohatá na zeleninu a netypické přísady, jako jsou mořské řasy nebo houby shitake. Zelenina se v této polévce nevaří, takže si zachová všechny vitamíny.

20 minut, vaření 20 minut

pro 4 osoby

400 ml sójové omáčky
400 g kuřecích stehenních řízků nebo vepřové panenky
2 lžíce krupicového cukru
kousek (4 cm) čerstvého zázvoru
2 stroužky česneku
1 ks čínského salátu pak čoi
4 listy kapusty
2 jarní cibulky
½ pórku (dle chuti)
1 hrst koriandru
1 ks jedlé mořské řasy nori
4 vejce
300 g nudlí soba (japonské pohankové nudle)
1 l dobrého domácího vývaru
1 hrst sójových či mungových výhonků
4 lžíce japonské pasty miso

Sójovou omáčku vlijeme do hrnce a na středním stupni ji zahříváme. Maso nakrájíme na kousky velikosti sousta, vložíme do teplé omáčky, přidáme cukr, polovinu strouhaného zázvoru, drcený česnek a vaříme 15–20 minut, až je maso měkké.

Mezitím nakrájíme zeleninu na kousky tak akorát do pusy, koriandr nasekáme nahrubo, řasu nori rozřízneme na osm proužků. Vejce uvaříme naměkko, 5 minut ve vroucí vodě. Vložíme do studené vody a oloupeme. Nudle uvaříme dle návodu na obalu v dostatečném množství vody akorát na skus. Vývar ohřejeme.

Do misek rozdělíme zeleninu, řasu nori, výhonky, maso a nudle, zalijeme vroucím vývarem a ochutíme sójovou omáčkou a pastou miso. Vejce rozpůlíme, vložíme navrch ramenu a podáváme.

Další recepty Celý díl

Rostliny v tomto receptu: