Jehněčí s kdoulí

pro 4 osoby
doba přípravy: 15 minut, pečení 3 hodiny

Podzimní jídlo s nepříliš rozšířenou kdoulí a s výrazným kořením můžete podávat nejlépe s rýží, bulgurem či kuskusem.

1 lžíce olivového oleje
4 jehněčí kolínka
sůl a čerstvě mletý pepř
2 velké cibule
2 kdoule
4 lžíce másla
4 stroužky česneku
1 citron
1–2 lžičky mleté skořice (dle chuti)
2 lžičky mletých semínek koriandru
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička mletého římského kmínu
špetka šafránu
1 lžíce rajčatového pyré
1 lžíce medu
400 ml jehněčího nebo hovězího vývaru

V kastrolu rozehřejeme olej. Jehněčí kolínka osolíme, opepříme a opečeme ze všech stran dozlatova, trvá to zhruba 10 minut.

Mezitím oloupeme cibule, rozpůlíme je a nakrájíme na osminky. Kdoule oloupeme, rozkrojíme na čtvrtky a zbavíme jádřince. V pekáči rozehřejeme máslo a na středním stupni opékáme cibule dohněda, přidáme drcený česnek a opékáme ještě 2 minuty.

Troubu předehřejeme na 160 °C. Z citronu oloupeme proužky kůry a přidáme je k cibuli a česneku, vmícháme koření a opékáme 1 minutu. Vmícháme rajčatové pyré, med, vývar a šťávu z poloviny citronu, rozložíme na směs opečená kolena, vmáčkneme mezi ně kdoule, zahřejeme až k varu, přikryjeme poklicí a vložíme na 2 hodiny do trouby. Poté odklopíme a pečeme ještě 30 minut, až kolínka zezlátnou. Přebytečný tuk můžeme odstranit a podávat s vypečenou šťávou, nebo maso a kdoule vyjmeme a šťávu svaříme na hustší omáčku.

Jehněčí s kdoulí

Jehněčí s kdoulí