Co snídáte? Zkuste granolu.

Granola je směs obilovin, sušeného ovoce, ořechů, semínek, sladkého sirupu, medu či koření. Můžete si ji udělat i v bezlepkové verzi, stačí místo ovesných vloček použít třeba pohankové. Od müsli se granola odlišuje tím, že je zapečená.

10 minut, pečení 30 minut

pro 4 osoby

1 hrst mandlí
1 hrst pekanových ořechů
150 g ovesných vloček
150 g špaldových vloček
1 hrst směsi semínek (slunečnice, pinie, dýně)
1 hrst sušeného kokosu na plátky
špetka soli
5 lžic medu
50 g třtinového cukru
½ lžičky mletého kardamomu
1 hrst sušených brusinek

Troubu předehřejeme na 160 °C. Hlubší plech vyložíme pečicím papírem. Ořechy nasekáme nahrubo a spolu s vločkami, semínky a kokosem je nasypeme na plech. Lehce osolíme, promícháme a zapečeme 10 minut v troubě, až kokos zezlátne.

Mezitím rozehřejeme med s cukrem, ochutíme kardamomem a přelijeme přes pečené vločky. Promícháme a vrátíme na 15–20 minut do trouby. Pozor na ořechy, ať se nespálí; zhořkly by. Můžeme také snížit teplotu.

Vyjmeme plech z trouby, přimícháme do vloček brusinky a necháme vychladnout. Vsypeme do uzavíratelné dózy a uložíme do spíže.

Bezlepková granola

500 g pohankových vloček
1 hrst para ořechů
1 hrst lískových ořechů
1 hrst konopných semínek
2 lžíce rýžového sirupu (dle chuti)
1 lžíce kakaa
1 lžíce skořice
špetka soli
1 hrst sekané čokolády
1 hrst rýžových pukanců
1 hrst hrozinek nebo jemně pokrájených sušených meruněk

Troubu předehřejeme na 160 °C. Vločky vsypeme na plech a pražíme v rozehřáté troubě dozlatova, zhruba 10 minut. Přidáme ořechy a semínka, kakao, skořici, sůl a zalijeme podle chuti rýžovým sirupem. Zapečeme dalších 15–20 minut. Do zchladlé granoly vmícháme pukance, čokoládu a rozinky. Skladujeme v uzavřené nádobě při pokojové teplotě.

Další recepty Celý díl

Rostliny v tomto receptu: