Moučníky a cukroví

Marmelády podle mistryně světa

Čistá pomerančová marmeláda

na 4 sklenice
45 minut, vaření 1,5 hodiny

1 kg bio pomerančů
asi 750 g krupicového cukru
50 ml citrónové šťávy
20 g pektinu

Do velkého hrnce nalijeme vodu a necháme ji vařit. Mezitím pořádně omyjeme pomeranče pod horkou vodou a odrhneme je kartáčkem. Vložíme je do vroucí vody a dbáme, aby byly pod hladinou. Necháme je 10 minut vařit. Vodu vylijeme a celý proces zopakujeme. Napotřetí vodu slijeme, přilijeme novou tak, aby sahala do poloviny pomerančů, a přiklopíme poklicí. Vaříme tak dlouho, až je kůra měkoučká, zhruba 1,5 hodiny, záleží na kvalitě pomerančů.

Necháme vychladnout, ale vodu nevylévejte. Každý pomeranč oloupeme, nakrájíme na osminky a vyjmeme jadérka, na kůře vykrojíme bubáky a případné skvrny a nakrájíme ji na proužky. Kůru z třetiny pomerančů vyhodíme, aby jí nebylo v marmeládě moc, zbylou použijeme. Nakrájenou hmotu zvážíme, abychom věděli, kolik přidat vývaru, a dáme ji do hrnce. Vlijeme pomerančový vývar až do celkové váhy 1,2 kg. Pokud by nám vývar chyběl, dolijeme vodou. Přisypeme polovinu cukru a začneme zahřívat. Postupně přidáme citrónovou šťávu. Zbylý cukr promícháme s pektinem, vmícháme do horké marmelády a 2–3 minuty za stálého míchání vaříme. Pozor, ať se nepřipálí.

Marmeládu rozdělíme menší naběračkou do čistých suchých sklenic, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru, nebo je sterilizujeme v hrnci s horkou vodou.

Ultrazlatá citronová marmeláda

na 4 sklenice
45 minut, vaření 2 hodiny

1 kg bio citronů
1 kg cukru krupice
20 g pektinu

Do velkého hrnce vlijeme vodu a necháme ji vařit. Mezitím pořádně omyjeme citrony pod horkou vodou a odrhneme je kartáčkem. Vložíme je do vroucí vody a dbáme, aby byly pod hladinou. Necháme je 10 minut vařit. Vodu vylijeme a celý proces zopakujeme. Potřetí vodu slijeme, přilijeme novou do poloviny citronů a přiklopíme poklicí. Vaříme tak dlouho, až je kůra měkoučká.

Biocitrony z plantáže pod etno na Sicílii, které Blanka sbírá každou zimu, změknou za 2 hodiny, ale záleží i na zralosti ovoce. Necháme vychladnout, ale vodu nevyléváme. Každý citron nakrájíme na osminky a vyjmeme jadérka, na kůře vykrojíme bubáky a případné skvrny a nakrájíme ji na libovolně silné proužky. Nakrájenou hmotu zvážíme, vsypeme do hrnce a zalijeme vývarem do váhy 1,2 kg. Pokud se nám vývaru nedostává, přilijeme vodu. Přisypeme polovinu cukru a začneme zahřívat. Zbylý cukr promícháme s pektinem, vmícháme ho do horké marmelády a 2–3 minuty za stálého míchání vaříme. Pozor, ať se nepřipálí.

Marmeládu rozdělíme menší naběračkou do čistých suchých sklenic, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru, nebo sterilizujeme v hrnci s horkou vodou.

Další recepty Celý díl