Pravý perník


1 hodina, odležení přes noc, pečení 5 minut
na 4 plechy
500 g medu
500 g černé pšeničné nebo žitné mouky
1 lžička jedlé sody
170 g mletých mandlí
2 lžíce perníkového koření (mletý anýz, hřebíček, skořice, badyán, muškátový oříšek, černý pepř a zázvor)
strouhaná kůra z 1 citronu
3 vejce
250 g hladké mouky
mouka na pomoučení
Med ohřejeme až k varu a vsypeme černou mouku a polovinu jedlé sody. Promícháme dohladka a necháme do druhého dne odpočinout.
Troubu předehřejeme na 180–190 °C.
Do směsi zapracujeme mleté mandle, koření, citronovou kůru, vejce a zbylou jedlou sodu a postupně přidáváme hladkou mouku. Hněteme, až je těsto hladké a pružné. Jde to ztuha, ale vytrváme. Rozválíme ho na pomoučeném vále na plát silný zhruba 3 mm a vykrajujeme různé tvary nebo ho rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme zhruba 5 minut, až bude tmavý, pevný a zároveň ještě na dotek pružný.