Cheesecake z Lučiny

na 1 koláč (pro 8 osob)
doba přípravy: 30 minut, pečení 1 hodina 30 minut

300 g sušenek (máslových, karamelových či zázvorek)
100 g másla
6 lžic levandulového medu
500 g Lučiny
150 g třtinového cukru
4 vejce
½ citronu
1 vanilkový lusk
500 g zakysané smetany
květy levandule na ozdobu

Troubu předehřejeme na 180 °C. Sušenky rozmixujeme v robotu na drobky, nebo je rozdrtíme válečkem přes plastový sáček. V pánvi rozehřejeme máslo, smícháme ho s třemi lžícemi medu a sušenkami. Vzniklou směs vmáčkneme do dortové formy na dno a po stěnách. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 10 minut. Necháme vychladnout. V míse šleháme vejce, 100 g cukru, strouhanou citronovou kůru a vymačkanou šťávu z citronu, až se cukr rozpustí. Přidáme Lučinu, med a semínka z vanilkového lusku a šleháme, až vznikne hladký krém. Navršíme ho na předpečený korpus a vložíme do trouby předehřáté na 170 °C asi na 1 hodinu. Smetanu smícháme se zbylým cukrem, natřeme na koláč a dopečeme ještě 15–20 minut při teplotě 190 °C. Vychladlý posypeme květy levandule.

Cheesecake z Lučiny

Cheesecake z Lučiny