Moučníky a cukroví

Cheesecake z Lučiny

30 minut, pečení 1 hodina 30 minut

na 1 koláč (pro 8 osob)

300 g sušenek (máslových, karamelových či zázvorek)
100 g másla
6 lžic levanduloveĚho medu
500 g Lučiny
150 g třtinoveĚho cukru
4 vejce
½ citronu
1 vanilkový lusk
500 g zakysaneĚ smetany
květy levandule na ozdobu

Troubu předehřejeme na 180 °C. Sušenky rozmixujeme v robotu na drobky, nebo je rozdrtiĚme válečkem přes plastový sáček. V pánvi rozehřejeme máslo, smiĚcháme ho s třemi lžiĚcemi medu a sušenkami. Vzniklou směs vmáčkneme do dortoveĚ formy na dno a po stěnách. VložiĚme do předehřáteĚ trouby a pečeme 10 minut. Necháme vychladnout. V miĚse šleháme vejce, 100 g cukru, strouhanou citronovou kuĚŠru a vymačkanou štĚŚávu z citronu, až se cukr rozpustiĚ. Přidáme Lučinu, med a semiĚnka z vanilkoveĚho lusku a šleháme, až vznikne hladký kreĚm. NavršiĚme ho na předpečený korpus a vložiĚme do trouby předehřáteĚ na 170 °C asi na 1 hodinu. Smetanu smiĚcháme se zbylým cukrem, natřeme na koláč a dopečeme ještě 15–20 minut při teplotě 190 °C. Vychladlý posypeme květy levandule.

Další recepty Celý díl

Rostliny v tomto receptu: