Bylinkovo-pistáciový falafel


Falafel
200 g pistácií
2 snítky máty, hladkolisté petržele a koriandru
2 konzervy cizrny (nebo 300 g sušené cizrny, ale tu je třeba namočit na 12 hodin a alespoň 1 hodinu vařit doměkka)
2 stroužky česneku
½ cibule
3 lžičky olivového oleje
1 lžíce římského kmínu
1 lžíce mouky
1 lžíce vinného kamene
Troubu rozehřejeme na 200 °C. Na falafel nasypeme do mixéru pistácie a bylinky a zhruba 1 minutu je mixujeme. Přidáme cizrnu, česnek, cibuli, olivový olej, římský kmín, mouku a vinný kámen a důkladně rozmixujeme, až vznikne lepivá hmota. Vytvarujeme asi 24 kuliček, rozložíme je na plech a pečeme zhruba 15 minut dozlatova, každých 5 minut otočíme.
Upečené falafely zabalíme do zelného listu nebo do pita chleba. Přidáme ještě salát z čerstvých bylinek a ledový salát a dochutíme dresinky.
Kešu máslo
50 g nesolených kešu oříšků
3 lžíce olivového oleje
¼ lžičky soli
1 lžička cukru
Nesolené kešu oříšky smícháme s olejem, solí a cukrem a rozmixujeme na hladkou pastu.
Dresinky
Z kešu oříšků
6 lžiček kešu másla
6 lžiček řepkového oleje
3 lžičky citronové šťávy
špetka soliKešu máslo smícháme s řepkovým olejem, citronovou šťávou a špetkou soli dohladka.
Mátový jogurt
200 g bílého kravského nebo kozího jogurtu
4 snítky máty
½ limetky, strouhaná kůra a šťávaPromícháme jogurt s mátou a limetovou kůrou a lžící šťávy, lehce osolíme a odložíme na půl hodiny do lednice.
Rajčatová salsa
3 rajčata, nakrájená nadrobno
½ chilli papričky
1 stroužek česneku, drcený
3 lžičky olivového oleje
1 lžička sušeného oregana
koriandr
sůl
čerstvě mletý pepřSuroviny promícháme, ochutíme solí a pepřem.
Obloha
8 zelných listů nebo pita chlebů
salát z čerstvých bylinek
8 listů ledového salátu, nasekaného nadrobno