Jahodový ocet

zhruba na 3 l octa
doba přípravy: 30 minut + odležení 9 týdnů

1. varianta
1 kg jahod
zhruba 3 l vody
300 g krupicového cukru
1 kůrka chleba

Naplníme si sklenici jahodami, které rozmačkáme a zalijeme vinným octem v poměru jedna ku dvěma a necháme 14 dnů uležet při pokojové teplotě. Zalijeme vodou zhruba 5 cm nad jahody, přidáme cukr (100 g cukru na 1 litr vody) a kůrku chleba, sklenici přiklopíme a necháme v teple kvasit.

Jednou denně promícháme dřevěnou vařečkou a necháme 2 týdny stát.

Poté přecedíme přes plátno, vymačkáme a bez míchání necháme stát 6 týdnů. Několikrát scedíme. Kvašení je ukončeno, až se na octu netvoří zátka, tzv. octová matka.

2. varianta
1 kg jahod
zhruba 3 l vody

Jahody omyjeme, rozmačkáme, vložíme do skleněné nádoby a zalijeme vodou tak, aby sahala 5 cm nad ně. Přiklopíme víčkem a necháme 1 týden na teplém místě stát. Dvakrát denně odklopíme a promícháme (ideálně dřevěnou vařečkou).

Po týdnu scedíme, nádobu opět uzavřeme a uložíme ji na dalších 21 dní na temné místo, například do spíže.

Poté tekutinu přecedíme přes plátno, nalijeme do láhví, uzavřeme a uchováváme v lednici.

Jahodový ocet

Jahodový ocet