Šafránové kernoto s máslovou dýní

pro 4 osoby
doba přípravy: 1 hodina

1 máslová dýně
500 ml kuřecího vývaru (nebo 1 hrnek sušených hub a 500 ml vody)
3 lžíce olivového oleje
1 středně velká cibule, nasekaná najemno
mořská sůl
čerstvě mletý pepř
1 sklenka suchého bílého vína
1 lžička šafránu
50 g parmezánu, strouhaného
1 hrst nasekané hladkolisté petržele
250 g špaldových krup

Pokud máme rádi houby, vsypeme je do rendlíku, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Krátce povaříme, odstavíme a necháme 15 minut odpočinout. Houbový vývar scedíme do hrnce a necháme ho pomalu vařit na mírném plameni, zatímco nakrájíme houby nadrobno.

Ve velkém hrnci na středním plameni rozehřejeme olej, vsypeme cibuli, dýni a velkou špetku soli a pepře, a opékáme za občasného míchání cibuli dosklovita, trvá to zhruba 5 minut.

Vsypeme kroupy a opékáme je „na sucho“ za stálého míchání, až začnou praskat (zhruba 1–2 minuty). Vlijeme víno a necháme jej vyvařit, přidáme šafrán a pokud máme rádi houby, teď přišel jejich okamžik, promícháme a vlijeme 1 sběračku vývaru.

Necháme kernoto vařit na středním plameni, a až kroupy tekutinu vsáknou, přilijeme další sběračku. Stejným způsobem opakujeme, dokud kernoto nebude měkké, ale zároveň al dente, na skus a krémové. Trvá to zhruba 20–30 minut. Hotové kernoto odstavíme, necháme 1 minutu odpočinout a můžeme podávat posypané parmazánem a petrželí.

Šafránové kernoto s máslovou dýní

Šafránové kernoto s máslovou dýní