30 minut + 2 dny

na 2 l sirupu

2 velké hrsti lístků máty
2 citrony
2 l vody s 3 lžícemi octa
2 l vody
0,5 kg třtinového cukru
3 čajové sáčky stévie
10 g kyseliny citronové

Čisté lístky máty pokrájíme nahrubo a uložíme je do vyšší nádoby, já je dávám do 3litrové sklenice. Citrony omyjeme, na 10 minut je ponoříme do vody s octem a opláchneme. Tím je zbavíme špinavého konzervačního potahu. Citrony nakrájíme na plátky, přidáme k mátě a zalijeme vodou. Necháme asi jeden den marinovat zakryté papírovým ubrouskem. Občas promícháme a propícháme citrony. Druhý den výluh přecedíme přes kávový filtr nebo jemné sítko do hrnce. Přidáme cukr, dosladíme stévií a přidáme kyselinu citronovou. Na mírném plameni zahřejeme na 70–75 °C, abychom zachovali aromatické látky. Mícháme, až se cukr zcela rozpustí. Hotový sirup plníme do čistých horkých lahví nebo sklenic se šroubovacím víčkem, obrátíme dnem vzhůru a necháme odstát.

Mátový sirup s jemně perlivou minerálkou, kostkami ledu a plátkem citronu perfektně osvěží a báječně chutná. Sklenice můžeme ještě přizdobit lístky čerstvé máty.

Další recepty Celý díl

Rostliny v tomto receptu: