Lipové víno

na 2 l vína
doba přípravy: 15 minut + 2 týdny

1 kg krupicového cukru
4 l vody
3 hrsti lipového květu
1 citron, nakrájený na kolečka, zbavených jadérek
vinné kvasinky

Cukr rozmícháme ve vodě a svaříme na hustý sirup.

Vedle toho dáme do sklenic hrst lipového květu, proložíme plátky citronu, a tak dále pokračujeme, dokud sklenice není alespoň z poloviny plná. Poté přidáme vinné kvasinky a zalijeme vroucí vodou s rozmíchaným cukrem. Tak se nám lipové květy hezky zpaří.

Pak sklenici zavřeme, můžeme zakrýt gázou, a necháme týden kvasit. Po týdnu přecedíme a je-li kvašení ukončeno, stočíme víno do láhví, pokud ještě pokračuje, necháme ho dále kvasit.

Lipové víno

Lipové víno