Zelená rajčata jako fíky

pro 4 osoby
doba přípravy: přes 1 hodinu

1 kg zelených nedozrálých rajčat
1,1 kg krupicového cukru
1 l vody
250 ml octa
2 citrony, nakrájené na kolečka
1 vanilkový lusk

Rajčata opláchneme pod studenou tekoucí vodou, rozpůlíme a vložíme do většího hrnce. Zalijeme je 1 litrem vody a 250 ml octa, zasypeme 100 g cukru, přivedeme k varu, ztlumíme a dále nevaříme. Slijeme a necháme okapat v cedníku.

Do hrnce nasypeme 1 kg cukru, zředíme 200 ml vody, nálev zhruba 10 minut povaříme, vsypeme rajčata a vložíme citrony. Vaříme 20 minut, občas jemně zamícháme. Rajčata vylovíme nejlépe pomocí cedníku a vyskládáme je do větší zavařovací sklenice.

Do cukrového nálevu přidáme semínka vyškrábaná z vanilkového lusku i prázdný vanilkový lusk a ještě 30 minut povaříme. Sirupovitým nálevem zalijeme rajčata ve sklenici, důkladně uzavřeme a sterilujeme při 80 °C zhruba 15 minut. Zavařená rajčata obrátíme dnem vzhůru a necháme úplně vychladnout.

Další recepty Celý díl