Jahelník

250 g jáhel
2 vejce
rozinky
slunečnicová semínka
dýňová semínka
rýžové pukance
zakysaná smetana

Jáhly vaříme ve vodě do změknutí, což trvá asi 10 minut. Přidáme špetku soli. Jestliže se voda vypaří, tak ji trochu přilijeme. Uvařené jáhly necháme několik minut odstát a počkáme, až vychladnou. Pak do nich vmícháme semínka, pukance a rozinky, které jsme nechali změknout ve vodě. Jahelník můžeme dosladit medem či cukrem. Nakonec vmícháme dva vyšlehané bílky. Směs vyklopíme do zapékací misky vymazané trochou oleje a dáme péct na 180° C po dobu 30–40 minut. Upečený jahelník poznáme podle zlatavého zbarvení. Hotový jahelník dozdobíme nepostradatelnou zakysanou smetanou, která dodá jahelníku tu pravou chuť. Kdo není příznivcem smetany, může použít například javorový sirup.

Jahelník

Jahelník