Moučníky a cukroví

Buchty babičky Emilky podle receptu Lindy Rybové

500 g polohrubé mouky
500 ml mléka
3 lžíce sirobu (můžeme nahradit moučkovým cukrem či medem)
droždí
máslo
vanilkový cukr
100 g rozinek
rum
200 g mletého máku
anýz
citronová kůra ze dvou citronů
2 žloutky
skořice
moučkový cukr
švestková povidla
1 perník na strouhání
anýz
sůl

Nejdřív rozjedeme kvasnice pro těsto. Do větší mísy nasypeme mouku a ke kraji mísy rozdrobíme kvasnice, posypeme je dvěma lžičkami cukru, zalejeme 100 ml vlažného mléka a lehce promícháme. Mísu překryjeme utěrkou a dáme na 30–60 minut na teplé místo – na topení či ke kamnům. Mezitím si připravíme náplň na buchty smícháním mletého máku se změklými rozinkami, které jsme nechali namočit do horké vody, skořicí, kůrou z jednoho citronu, třemi lžícemi sirobu a 200 ml horkého mléka.

A rovnou si připravíme i směs na obalování buchet, na kterou potřebujeme jeden nastrouhaný perník nahrubo s trochou anýzu.

Přejdeme zpět k těstu, které by mělo mít již krásně rozběhnuté kvasnice. Přidáme do něho kůru z druhého citronu, dva žloutky, pár lžiček moučkového cukru a půlku rozehřátého másla, 200 ml vlažného mléka a špetku soli. Těsto pomalu promícháme a hněteme. Jakmile ho vypracujeme do bochánku, opět ho necháme v míse, překryjeme utěrkou a necháme 60 minut odležet na teplém místě.

Z vykynutého těsta odkrajujeme kousky a na pomoučněném vále z nich vyrábíme placičky o průměru asi 10 cm. Na ně dáme lžíci makové náplně a lžíci povidel. Pak zabalíme a vyskládáme do plechu vytřeného máslem. Buchtičky ještě vymašlujeme máslem a dáme na 20 minut odležet. Pak je dáme péct do vyhřáté trouby na 3 minuty na 200 °C a stáhneme na 180 °C a pečeme 40 minut.

Po upečení buchty namáčíme v rozpuštěném másle a obalujeme ve směsi perníku s anýzem. Buchty je pak dobré nechat odležet a konzumovat později. Za týden vždy chutnají lépe.

Další recepty Celý díl

Rostliny v tomto receptu: