Ryby a mořské plody

Bruschetta s mangoldem a uzeným pstruhem

¼ kg mangoldu
2 stroužky česneku, jeden nasekaný, jeden překrojený na půlku
120 g uzeného pstruha (nebo makrely)
2 lžíce olivového oleje
2 krajíce celozrného venkovského chleba
sůl
čerstvě namletý pepř
kousky citronu na pokapání

Mangold si rozdělíme na listy a řepíky a omyjeme je zvlášť. Řepíky nakrájíme na menší kusky. Listy mangoldu zpaříme na 1–2 minuty ve vařící osolené vodě. Jakmile změknou, vyjmeme je, dáme do mísy se studenou vodou a vysušíme. Nasekáme na kousky, ovšem ne na úplně drobné.

V kastrolu rozpálíme olej a opečeme na něm kousky řepíku. Často mícháme a necháme opékat 5 až 8 minut. Přidáme nasekaný česnek a za občasného míchání jim dáme spolu asi půl minutky času. Nakonec přidáme nasekané listy mangoldu a ještě opékáme asi minutu. Sejmeme z plotýnky, osolíme a opepříme.

Lehce opečený chleba potřeme česnekem a zbývajícím olejem. Dáme na něj mangold, umačkáme lžící a navrch dáme kousky uzeného pstruha. Pokapeme citronem a servírujeme.

Další recepty Celý díl