Silný kuřecí vývar s mátou a citronem
kuřecí skelet, 2 kuřecí stehna
2 mrkve
2 kořenové petržele
½ celeru
1 cibule
3 stroužky česneku
3 listy nového koření
5 kuliček pepře
bobkový list
lžíce medu
1 dcl bílého vína
plátky citronu
čerstvé lístky máty
plátky citronu na ozdobu
sůl
Do většího hrnce vložíme všechnu zeleninu, kuře, nové koření a česnek a zalijeme vodou. Hladina vody v hrnci by měla přesahovat ingredience o cca 5 cm. Přiklopíme a přivedeme k varu. Ideální je mírný plamen a vařit pomalu, aby se chuť uvolňovala postupně. Hrnec necháme na plotně 4 hodiny, ale nedočkavci mohou být hotovi už za 45 minut. Přesto doporučujeme při nachlazení raději vyčkat a udělat si silný vývar.
Vyjmeme kuře, obereme z něho maso a necháme stranou. Do vývaru přidáme víno a med. Dle chuti můžeme v tuto chvíli do vývaru vymačkat šťávu z citronu. Vývarem zalijeme maso a ozdobíme mátou plátkem citrónu.
TIP: Do polévky můžeme samozřejmě přidat nudle. Jakmile zcedíme vývar, naložíme je do něj a chvilku počkáme, až změknou. Pak sevírujeme.