Polenta s jahodami

Polenta je starodávný recept původem z Itálie, dnes je však polenta k sehnání na každém rohu. Nazývá se jídlem chudých, protože se připravuje pouze z kukuřičné mouky a vody. Je velmi bohatá na bílkoviny a vlákninu.

150 g polenta instantní
400 ml vody
2 lžíce másla
150 g jahod
100 g zakysané smetany
1 lžíce moučkového cukru
několik lístků meduňky

Polentu smícháme s vodou dle návodu a za stálého míchání přivedeme k varu. Povaříme asi jednu minutu. Hustou kaši pak vyklopíme do malého pekáčku s vyšším okrajem vyloženého pečicím papírem. Rozprostřeme pomocí gumové stěrky a necháme vychladnout asi 30 minut. Ztuhlou polentu vyjmeme z pekáčku, nakrájíme na kousky, které opékáme na rozehřátém másle ze všech stran. Opečenou polentu lehce pocukrujeme a ozdobíme zakysanou smetanou, jahodami a nakonec několika lístky meduňky. Můžeme ještě lehce přisladit lžičkou medu či javorovým sirupem. Ale ne moc, jde nám přece o dietní recept.

TIP: Místo zakysané smetany můžeme dětem porce ozdobit tvarohovým krémem.

Další recepty Celý díl