Jahodovo-bazalkový ledový čaj

zelený či černý sypaný čaj
½ kila jahod nakrájených na půlky nebo čtvrtky
voda
lžička cukru
šálek nasekané čerstvé bazalky
led

Přivedeme vodu k varu a přelejeme přes čaj. Vyluhujeme čaj dle předepsané délky, zcedíme.

Teď přijde na řadu bazalkový sirup. V malém hrnci si ohřejeme 200 ml vody a rozpustíme v ní cukr. Sundáme z ohně a nasypeme většinu bazalky (trochu si necháme na ozdobení celého čaje později) a necháme 10 minut odstát. Vložíme jahody do mísy a přelijeme je přeceděným bazalkovým sirupem. Promícháme a necháme asi tak 25 minut ležet stranou, než to zchladne.

Slijeme jahody s bazalkovým sirupem a vyluhovaný čaj spolu do džbánu, promícháme a dáme chladit do lednice. Podáváme s ledem.

Další recepty Celý díl