Zeleninové stir fry s tofu a houbami


V televizním Herbáři Kateřina ráda vítá nové tváře. Jednou z nich je i inspirativní kuchařka a tvůrkyně digitálního obsahu, stále se usmívající a vtipná Chili Ta Thuy. Její recept na stir fry s asijskými bylinami si Kateřina pro diváky objednala na míru.
1 šalotka
2 stroužky česneku
palička zázvoru
1 chilli paprička
2 lžíce sójové omáčky
lžíce medu
citron
půlka pomeranče
hrstka jarní cibulky
pár listů bílého zelí
hrst cukrového hrášku
100 g brokolice
sladká paprika
mrkev
sušené shiitake houby
2 lžíce praženého sezamového oleje
100 pohankových nudlí soba
150 g tofu natural nebo klidně uzeného tofu
3 lžíce ghí
Černý sezam
Thajská bazalka
Vietnamský koriandr
Amsoi
Hon sai tai
Mizuna
Jako první namočíme houby do změknutí. Pak si uvaříme soba nudle, ale zkrátíme jejich čas vaření o minutu.
Rozpálíme si wok pánev a na ni pak dáme ghí. Přidáme na kostky nakrájené tofu a necháme je chvilku péct, dokud nebudou křupavé. Dáme stranou. Pak přidáme jako první šalotku a na nudličky nakrájené zelí a necháme je zkaramelizovat. Postupně přidáme ostatní zeleninu podle tvrdosti-mrkev, brokolici, cukrový hrášek a nakrájené shiitake houby. Zarestujeme a jako poslední přidáme najemno nakrájený zázvor, chilli a česnek. Restujeme ještě 2 minuty.
Vedle si v míse uděláme dresink. Smícháme sójovku, pomerančovou šťávu, med, sezamový olej a sezamová semínka.
Do pánve hodíme uvařené nudle soba, zalijeme dresinkem a dobře promícháme. Nakonec přidáme jen čerstvé natrhané bylinky, promíchám s teplým stir fry a posypeme sezamovými semínky.