Květáková moussaka


Tenhle úžasný recept na vegetariánskou moussaku mám od své kamarádky foodstylistky Petry, která pro Herbář už pěknou řádku let styluje jídlo. Kdo by to byl řekl, že květák může být tak lahodný! A především i tak barevný. Fialový, zelený, oranžový květák, to je práce přírody i šlechtitelů. Moussaka je řecký pokrm z mletého masa a zeleniny zapečený s bešamelem. Dnes vám ho připravím z květáku a určitě si pochutnají i ti, kteří této krásné zelenině příliš neholdují.
1 lilek
1 čl římského kmínu
2 pl olivového oleje
2 cibule
7 větších rajčat
1 čl třtinového cukru
½ čl mleté skořice
sůl
1 květák
8 brambor ve slupce vařených
Bešamel
50 g másla
sůl
50 g hladké špaldové mouky
500 g plnotučného mléka
Špetka muškátového oříšku
Muškátový oříšek
Mléko máslo špaldová hladká
Troubu předehřejte na 180 °C. Lilek nakrájejte na 0,5 cm široká kolečka a na pečícím papíře na plechu pečte nasucho 10 minut. Nechte zchladnout. Na pánvi na sucho rozvoňte kmín, přidejte olej, cibuli pokrájenou na kostičky a rajčata na kostky. Rajčata můžete předem spařit a oloupat slupku. Dochuťte cukrem, solí skořicí a povařte. Poté zredukujte na omáčku. Z květáku oddělte růžičky a nasekejte je v robotu nadrobno. Košťál schovejte do polévky. Vařené brambory pokrájejte na kolečka a skládejte do máslem vymazané zapékací mísy střídavě v rytmu: brambory, lilek, květák. Vrstvy vždy lehce prosolte. Poslední vrstvu zalijte rajčatovou omáčkou a navrch bešamelem. Jak na něj? Máslo rozpusťte na pánvi a za stálého míchání přidávejte postupně mouku. Dobře promíchejte a zalijte mlékem. Dochuťte solí a špetkou muškátového oříšku.