Provensálská rybí polévka


Odřezky ryb
Petržel
Cibule
Máslo
Jarní cibulka
Tymián
Pepř
Bobkový list
Olej
Schránky z humra
Šalotka
Česnek
Mrkev
Pórek
Fenykl
Koriandrová semínka
Zavařená rajčata
Rajčatový protlak
Šafrán
Kayanský pepř
Pepř
Sůl
Bouquet garni
Anýzový likérparmazán
Bagety
Petrželová nať
Cibuli, jarní cibulku a petržel orestujeme na másle. V průběhu restování přidáme rybí odřezky, ale bez žáber, bobkový list a tymián. Po chvilce zalijeme vodou a vaříme.
Mrkev, šalotku, pórek a polovinu fenyklu začneme restovat v dalším hrnci, tentokrát však na olivovém oleji. Přidáme koriandrová semínka a špetku šafránu. Po pár minutách přidáme špetku kayanského pepře, protlak a anýzový likér, dále nakrájená rajčata z plechovky s nálevem a části skeletu z humra.
Uvařený vývar z prvního hrnce scedíme a vlijeme do druhého hrnce. Petrželovou nať, tymián, rozmarýn, bobkový lístek a pár kuliček pepře zabalíme do gázy nebo šátku. Celý svazek a pár kapek pomerančové šťávy dáme do hrnce. Až budeme mít zeleninu měkkou, polévku propasírujeme.
Uvařené brambory prolisujeme do misky. Přidáme žloutky, sůl, kayanský pepř, pár kapek citrónové šťávy a trochu rozpustné kávy. Za stálého mixování přidáváme olivový olej. Poté přidáme česnek a pokračujeme v mixování.
Bagetku si nakrájíme na plátky a osmahneme na pánvi. A můžeme servírovat. Propasírovanou polévku nalijeme na talíř, do středu dáme kruton a na něj kápneme omáčku. Závěrem lehce zasypeme nastrouhaným parmazánem a nakrájenou petrželkou.
Ohodnoťte tento recept: